Το αρχείο του kaliterilamia.gr χρησιμοποιήθηκε σε επιστημονική έρευνα της ερευνήτριας του Harvard Πόλλης Θαναηλάκη


Τίτλος έρευνας: Gendered stereotypes and female entrepreneurship in Southern Europe, 1700-1900

Συντάκτης: Πόλλη Θαναηλάκη

Εκδότης: Basingstoke : Palgrave Macmillan, 2021.

Γλώσσα: Αγγλικά


Αυτό το βιβλίο ασχολείται με ζητήματα που παραμένουν υπό έρευνα από φεμινιστές ιστορικούς. Αφορούν τη γυναικεία οικονομική συμβολή σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, ορισμένες περιοχές της Γαλλίας, σε ελληνόφωνες περιοχές στην Οθωμανική Μακεδονία και σε δύο χώρες στα Βαλκάνια: Ρουμανία και Βουλγαρία. Επιπλέον, συγκρίνει και αντιπαραβάλλει τη γυναικεία οικονομική υπηρεσία στις παραπάνω περιοχές που είναι ένα πεδίο που μέχρι στιγμής δεν έχει διεξοδική μελέτη. Η Πόλλη Θαναηλάκη διερευνά τη γυναικεία συνεισφορά στα οικονομικά της οικογένειάς τους και στην οικονομία της χώρας τους και πώς αλληλένδεσαν σε ένα διεθνικό ιστορικό περιβάλλον, διερευνώντας περαιτέρω τους κοινωνικούς κανόνες και τις εμπορικές πρακτικές σε αυτές τις περιοχές. Η μεθοδολογία βασίζεται στη μελέτη πρωτότυπων έντυπων πηγών όπως αρχεία, εφημερίδες και περιοδικά της περιόδου, μαζί με δευτερεύουσες πηγές λογοτεχνίας. Το βιβλίο ασχολείται με τον άξονα του φύλου, της οικονομίας και της κοινωνίας που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μελετών για τα φύλα, την οικονομική ιστορία και την κοινωνική ιστορία στο χρόνο και στο γεωγραφικό χώρο.

Απόσπασμα από το βιβλίο-έρευνα δείτε εδώ.


H Πόλλη Θαναηλάκη γεννήθηκε στα Μέγαρα Αττικής το 1952. Είναι διδάκτορας της νεότερης ιστορίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, πτυχιούχος του Aγγλικού Tμήματος του Πανεπιστημίου Aθηνών και ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Harvard των HΠA. Έχει δημοσιεύσει ένα σημαντικό αριθμό επιστημονικών άρθρων σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει κάνει διαλέξεις σε πανεπιστήμια των HΠA και στην Eλλάδα. Mιλάει άριστα αγγλικά και καλά γαλλικά. Eργάζεται στην Aθήνα ως καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Eίναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη