Κορονοϊός: Η νέα μετάλλαξη Mu έφτασε στην Ελλάδα, σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα

Pixabay

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 899 νέα κρούσματα κορονοϊού με τη μετάλλαξη Delta και 6 με την Mu.

ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 899 νέα κρούσματα κορονοϊού με τη μετάλλαξη Delta στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει τα 7.209 περιστατικά. Τα περισσότερα από αυτά εντοπίζονται στην Αττική (βλ. σχετικό χάρτη παρακάτω).

Μεταξύ των 26.651 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, το ινδικό στέλεχος εμφανίζεται, μάλιστα, ως το δεύτερο πιο συχνό μεταξύ τους, με ποσοστό 23,58%, κατά την αποψινή έκθεση του αρμόδιου Οργανισμού.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί 6 κρούσματα με τη μετάλλαξη Mu, την «παραλλαγή ενδιαφέροντος», κατά τον ΠΟΥ, που προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να είναι ανθεκτική στα εμβόλια. Τα τέσσερα αφορούν σε «δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων».

Αναλυτικά, στην ημερήσια (2/9) επιδημιολογική έκθεση αναφέρονται τα εξής:

«Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 959 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 07 Ιουλίου 2021 έως 24 Αυγούστου 2021.

Από τον έλεγχο των 959 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 921 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 2 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Εκ των 921 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 899 αφορούν στο στέλεχος Delta και 22 αφορούν στο Alpha. Εκ των 2 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K) (Πίνακας 3).

 mu

Παγκόσμια ανησυχία για τη μετάλλαξη, τι είχε πει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες οτι παρακολουθεί μια νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, που έχει βαπτιστεί «Mu» και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο ίδιος νωρίς σήμερα.

Η παραλλαγή αυτή –η B.1.621 κατά την επιστημονική ονοματολογία– προς το παρόν χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος», διευκρίνισε ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.

Όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την COVID-19, μεταλλάσσονται συν τω χρόνω. Οι περισσότερες μεταλλάξεις πάντως δεν έχουν –ή έχουν ελάχιστη– επίπτωση στις ιδιότητες κάθε ιού.

Ωστόσο ορισμένες μεταλλάξεις μπορεί αντιθέτως να αλλάζουν δραστικά τις ιδιότητες του ιού και να επηρεάζουν, για παράδειγμα, την ευκολία με την οποία μεταδίδεται, τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, των φαρμάκων, των διαγνωστικών μέσων ή των μέτρων δημόσιας υγείας.

Η εμφάνιση στα τέλη του 2020 νέων στελεχών που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια δημόσια υγεία οδήγησε τον ΠΟΥ να τα χαρακτηρίσει παραλλαγές ενδιαφέροντος και παραλλαγές ανησυχίας, για να ιεραρχήσει τις δραστηριότητες παρακολούθησης και έρευνας σε παγκόσμια κλίμακα.

Αποφάσισε να ονομάζει τις ανησυχητικές παραλλαγές του ιού με βάση τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, ώστε να αποφεύγεται ο στιγματισμός χωρών και να μπορεί το ευρύ κοινό να προφέρει πιο εύκολα τα ονόματα.

Το τρέχον διάστημα, ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει τέσσερα παραλλαγμένα στελέχη «ανησυχητικές παραλλαγές», ανάμεσά τους τη Δέλτα, που έχει εντοπιστεί σε 170 χώρες ως αυτό το στάδιο, και άλλα πέντε «παραλλαγές ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της Mu.

Αφότου ταυτοποιήθηκε στην κολομβιανή επικράτεια τον Ιανουάριο, η Mu εξαπλώθηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.

«Αν και ο παγκόσμιος επιπολασμός της παραλλαγής Mu μεταξύ των κρουσμάτων που έχουν αλληλουχηθεί γενετικά είναι μικρός, το τρέχον διάστημα είναι κατώτερος του 0,1%, ο επιπολασμός της στην Κολομβία (39%) και στον Ισημερινό (13%) αυξάνεται συνεχώς», εξήγησε ο ΠΟΥ.

Τι είπε ο Μαγιορκίνης στην ενημέρωση

Εμφανίστηκε στη Νότιο Αμερική. Έχει πολλές μεταλλάξεις κάποιες τις μοιράζεται με Α και Β. Κάποιες φαίνονται να διαφεύγουν της ανοσολογικής αποτελεσματικότητας και να μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Αν αποκτήσει δυναμική δεν υπάρχουν πολλά μέτρα για να την επιβραδύνουμε. Από τη στιγμή που η Δέλτα ξεκίνησε δεν σταμάτησε η εξάπλωσή της.

Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, την παρακολουθούμε.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3BBNJYN
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη