Χάος στη Βρετανία: «Στέγνωσαν» τα βενζινάδικα, αδειάζουν τα φαρμακεία

EPA

Πάνω από από δύο χιλιάδες πρατήρια βενζίνης στη Βρετανία ήταν άδεια από καύσιμα την Πέμπτη (30 Σεπτεμβρίου) λόγω έλλειψης οδηγών φορτηγών η οποία είχε ως αντίκτυπο και σημαντικές ελλείψεις σε φαρμακεία της χώρας. Την ίδια ώρα, οι αγρότες προειδοποίησαν ότι ο μη επαρκής ανεφοδιασμός των κρεοπωλείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική σφαγή χοίρων.

Μετά από μία χαοτική εβδομάδα όπου κυριολεκτικά ξέσπασαν μάχες στα βενζινάδικα και οι άνθρωποι γέμιζαν παλιά μπουκάλια νερού με βενζίνη, οι Βρετανοί υπουργοί επανειλημμένα είπαν ότι η κρίση χαλαρώνει, παρότι την Τετάρτη ενεργοποίησαν στρατιώτες για τη μεταφορά καυσίμων, όπως αναφέρει το euractiv.gr.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θέτει τον στρατό σε ετοιμότητα καθώς τα καύσιμα τελειώνουν

Η Βρετανία τη Δευτέρα (27 Σεπτεμβρίου) έθεσε τον στρατό σε ετοιμότητα για να βοηθήσει στην τρέχουσα κρίση καυσίμων καθώς οι φόβοι για τις ελλείψεις οδηγών βυτιοφόρων οδήγησαν σε αγορές πανικού, αφήνοντας πολλές από τις αντλίες της χώρας στεγνές.

Οι υπουργοί απέρριψαν τις κατηγορίες ότι η έλλειψη φορτηγών προήλθε από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας παρόμοια ελλείμματα και αλλού μετά τον αποκλεισμό χιλιάδων οδηγών φορτηγών λόγω των μέτρων κατά της Covid-19.

Η Ένωση Λιανοπωλητών Βενζίνης (PRA), η οποία αντιπροσωπεύει το 65% των 8.380 πρατηρίων της Βρετανίας, ανέφερε την Πέμπτη ότι 27% των αντλιών ήταν άδειες, 21% είχαν μόνο έναν τύπο καυσίμου και 52% είχαν αρκετή βενζίνη και ντίζελ.

«Αυτό τελειώνει γρηγορότερα από το συνηθισμένο λόγω της άνευ προηγουμένου ζήτησης», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της PRA, Γκόρντον Μπάλμερ, ο οποίος είπε ότι εξακολουθεί να ακούει για λεκτική και σωματική κακοποίηση εναντίον του προσωπικού των πρατηρίων.

Δημοσιογράφοι του Reuters επισκέφτηκαν την Πέμπτη 10 βενζινάδικα στο Λονδίνο και τις γύρω περιοχές. Τρία ήταν ανοιχτά. Δεκάδες οδηγοί σχημάτιζαν ατελείωτες ουρές σε ένα από τα ανοιχτά πρατήρια με το προσωπικό να προσπαθεί να ανταπεξέλθει.

Η έλλειψη φορτηγατζήδων πλήττει τα φαρμακεία

«Ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού έχει επηρεαστεί από την αποθήκες χονδρικής έως και και τις παραδόσεις λιανικής στα φαρμακεία», δήλωσε εκπρόσωπος της ένωσης χονδρεμπόρων φαρμακείων.

Εκτός από τα καύσιμα και τα φάρμακα, η γεωργική βιομηχανία προειδοποίησε ότι εκατοντάδες χιλιάδες γουρούνια θα πρέπει να θανατωθούν τις επόμενες εβδομάδες, εκτός εάν η κυβέρνηση εκδώσει βίζα για να επιτρέψει περισσότερες εισαγωγές στη χώρα.

Τα στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών έδειξαν ότι η κυκλοφορία αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες τη Δευτέρα από την προηγούμενη εβδομάδα. Η Αγγλία απέσυρε τα μέτρα για την COVID στις 19 Ιουλίου.

Η διαταραχή και η άνοδος των τιμών που αναμένεται να τροφοδοτήσει, απειλεί να υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας, που προβλέπεται στο 7% φέτος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Η κρίση των καυσίμων προκάλεσε κατακραυγή σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με ανώτερους πολιτικούς να υποστηρίζουν ότι η έλλειψη φορτηγών της Βρετανίας ήταν μια σαφής συνέπεια της απόφασης του δημοψηφίσματος του 2016 να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Οι Βρετανοί υπουργοί το αρνήθηκαν, αν και δεκάδες χιλιάδες φορτηγατζήδες της ΕΕ αποχώρησαν κατά τη διάρκεια του καταιγισμού του Brexit.

Η έντονη έλλειψη των κρεοπωλείων και σφαγείων στη βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος επιδεινώθηκε από τον COVID-19 αλλά και τη μεταναστευτική πολιτική της Βρετανίας μετά το Brexit, η οποία περιόρισε τη ροή των εργαζομένων της Ανατολικής Ευρώπης.
Η Lizzie Wilson, υπεύθυνη πολιτικών υπηρεσιών στην Εθνική Ένωση Χοίρων (NPA), είπε ότι η έλλειψη κρεοπωλείων σημαίνει ότι οι επεξεργαστές λειτουργούσαν με 25% μειωμένη παραγωγή.

Ως αποτέλεσμα, ώριμοι χοίροι παρέμεναν σε εφεδρεία στα αγροκτήματα, προκαλώντας προβλήματα.

"Υπάρχουν περίπου 120.000 γουρούνια που κάθονται στη φάρμα αυτή τη στιγμή που έπρεπε να έχουν ήδη σφαγιαστεί, να βρίσκονται εντός της τροφικής αλυσίδας και να έχουν καταναλωθεί μέχρι τώρα", δήλωσε ο Wilson.

Ο Μινέτ Μπάτερς, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών, δήλωσε ότι μια σφαγή έως 150.000 χοίρων θα γίνονταν το επόμενο δεκαήμερο.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3mcatbT
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη