Στις ΗΠΑ ο Δένδιας, υπογράφεται σήμερα η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία

(Φωτ.: Intime)

Σήμερα (14/10) υπογράφεται στην Ουάσινγκτον η αμυντική συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών.

Την αμερικανική πρωτεύουσα επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, ενώ αναμένεται επίσης να υπογράψει (στις 16:30), μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, τo δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα βάλουν τις υπογραφές για 5ετή ανανέωση, ενώ την συμφωνία συνοδεύει πολιτική δήλωση του Άντονι Μπλίνκεν, που -σύμφωνα με πληροφορίες- ικανοποιεί απόλυτα με τις δεσμεύσεις της, την Αθήνα. Η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, καθώς αναμένει παραγράφους που θα αποτελούν μήνυμα ασφάλειας για τη χώρα και έμμεση προειδοποίηση προς την Τουρκία.

Ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο State Department, όπου θα έχει αρχικά κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν, με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου.

Οι δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 16:45 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθούν απευθείας από τον ιστότοπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η υπογραφή του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Abdullah bin Zayed Al Nahyan), ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον. Τέλος, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3mTqcg5
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη