G20 - Τελική διακήρυξη: Έκκληση για περιορισμό της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου

(Φωτ.: Eurokinissi)

Ελάχιστες χειροπιαστές δεσμεύσεις έλαβαν οι ηγέτες της G20 στην τελική διακήρυξή τους για το κλίμα.

Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, στην τελική διακήρυξή τους, κάνουν έκκληση για «ουσιαστική και αποτελεσματική» δράση με στόχο τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, αλλά προσφέρουν ελάχιστες χειροπιαστές δεσμεύσεις.

Το αποτέλεσμα ημερών σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε διπλωμάτες αφήνει τεράστιο έργο για να συντελεστεί στην ευρύτερη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκόβη, όπου οι περισσότεροι από τους ηγέτες της G20 θα μεταβούν απευθείας από την Ρώμη, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ομάδα των 20 που περιλαμβάνει την Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, την Γερμανία και τις ΗΠΑ, ευθύνεται για το περίπου 80% των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Η Διακήρυξη αναφέρει ότι τα ισχύοντα εθνικά σχέδια για τους τρόπους μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να ενισχυθούν "αν είναι απαραίτητο", ενώ περιλαμβάνει και την δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά στο 2050-την καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα. «Αναγνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τους 2 βαθμούς. Η διατήρηση του 1,5 βαθμού Κελσίου σύντομα απαιτεί ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες και δέσμευση από όλες τις χώρες», αναφέρεται.

Το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου

Το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι αυτό το οποίο οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ώστε να αποφευχθεί μια δραματική επιτάχυνση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ξηρασίες, καταιγίδες και πλημμύρες και για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου οι ίδιοι προτείνουν την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050.

Οι ηγέτες αρκέστηκαν να αναγνωρίσουν την ζωτική σημασία της επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα μας. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, έχει θέσει ως στόχο το 2060 και άλλοι μεγάλοι ρυπαντές όπως η Ινδία και η Ρωσία επίσης δεν έχουν δεσμευτεί να ικανοποιήσουν τον στόχο του 2050.

Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι ακόμη και αν τα ισχύοντα εθνικά σχέδια εφαρμοστούν πλήρως ο κόσμος οδεύει προς μια άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2,7 βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο θα συνοδευόταν από καταστροφική επιτάχυνση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ξηρασίες, πλημμύρες και καταιγίδες.

Η διακήρυξη περιλαμβάνει μια δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά δεν ορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα αναφέροντας ότι αυτή θα γίνει «το συντομότερο δυνατό».

Επίσης οι ηγέτες της G20 δεν όρισαν συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να το επιτύχουν «μεσοπρόθεσμα». Σχετικά με το μεθάνιο, το οποίο έχει ισχυρότερες αλλά μικρότερης διάρκειας επιπτώσεις σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η διατύπωσή τους είναι αποδυναμωμένη σε σχέση με μια προηγούμενη διακήρυξη.

Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την άρση των τελωνειακών δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο

Tην ικανοποίησή της για την επίτευξη συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για την άρση των τελωνειακών δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εξάγονται από την Ευρώπη στην αμερικανική αγορά, εξέφρασε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία είναι θετική για τις ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας και για το κλίμα.

«Με χαρά ανακοινώνουμε ότι ο Μπάιντεν και εγώ καταλήξαμε σε συμφωνία για την αναστολή των δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο και για να εργαστούμε από κοινού για έναν νέο Παγκόσμιο Διακανονισμό για τον Αειφόρο Χάλυβα», επισημαίνει με ανάρτησή της στο twitter, η πρόεδρος της Επιτροπής και προσθέτει: «Αυτή η συμφωνία είναι ένα νέο ορόσημο στην ανανεωμένη εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ».

 Εξάλλου, με σημερινή ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει τα εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έλαβαν σήμερα κοινά βήματα για να αποκαταστήσουν τις ιστορικές διατλαντικές εμπορικές ροές χάλυβα και αλουμινίου και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις στον τομέα του χάλυβα και του αλουμινίου. Ως μέρος αυτής της συνεργασίας, σκοπεύουν να διαπραγματευτούν για πρώτη φορά μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της έντασης του άνθρακα και της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι ως ένδειξη της «ανανεωμένης εμπιστοσύνης», μεταξύ των δύο πλευρών, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εφαρμόσουν δασμούς του άρθρου 232 και θα επιτρέψουν αδασμολόγητες εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, ενώ από την πλευρά της η ΕΕ θα αναστείλει τους σχετικούς δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ.

Ως πρώτο βήμα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα δημιουργήσουν μια τεχνική ομάδα εργασίας επιφορτισμένη με την ανάπτυξη μιας κοινής μεθοδολογίας και θα μοιραστούν σχετικά δεδομένα για την αξιολόγηση των ενσωματωμένων εκπομπών εμπορεύσιμου χάλυβα και αλουμινίου. "Η παγκόσμια συμφωνία θα είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενη χώρα που συμμερίζεται τη δέσμευσή μας για την επίτευξη των στόχων της αποκατάστασης του προσανατολισμού προς την αγορά και της μείωσης του εμπορίου προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου υψηλής έντασης σε άνθρακα", καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/2ZDeOO5
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη