Εκλoγές Τσεχία: Νίκη χωρίς αυτοδυναμία για Μπάμπις

Εκλoγές Τσεχία: Νίκη χωρίς αυτοδυναμία για Μπάμπις

Νίκησε αλλά δεν είναι αυτοδύναμος ο Πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις με το κόμμα ΑΝΟ.

Με πάνω από το 90% των ψήφων καταμετρημένες, το ΑΝΟ εξασφαλίζει ποσοστό 28,63% και εκλέγει 75 βουλευτές επί συνόλου 200. Ωστόσο, οι δύο συνασπισμοί της αντιπολίτευσης βγάζουν συνολικά 103 έδρες.

 Σύμφωνα πάντως με το Reuters, που επικαλείται υπολογισμούς που πρόβαλε η Τσεχική Τηλεόραση, η αντιπολίτευση φαίνεται να κερδίζει την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω βουλή, λαμβάνοντας 104 έδρες, παρά το μικρό προβάδισμα του κόμματος ΑΝΟ.

Οι υπολογισμοί αυτοί βασίζονται στο 89% των εκλογικών περιφερειών που έχουν ήδη αναφέρει την καταμέτρηση των ψήφων τους.

 Οι δύο συμμαχίες έχουν δεσμευθεί να κάνουν πέρα τις επιμέρους διαφορές τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εκθρονίσουν τον Μπάμπις, τον οπο ίο επικρίνουν για τον χειρισμό της πανδημίας, αλλά και για τη σύγκρουση συμφερόντων λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, αναφέρει το Euronews. 

Το όνομα του 67χρονου δισεκατομμυριούχου φιγουράρει επίσης στα Pandora Papers, όπου γίνεται λόγος για σκιώδεις συναλλαγές του ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω υπεράκτιων εταιριών για την αγορά 16 ακινήτων στη Γαλλία. Ο ίδιος ο Μπάμπις αρνείται κάθε κατηγορία περί παράνομης δραστηριότητας.

Ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέεμαν έχει πει ότι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα δοθεί στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους. Όμως, υπό τις παρούσες συνθήκες, ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν έχει μαθηματικές ελπίδες για ανανέωση της θητείας του, δεδομένου ότι οι συνασπισμοί της αντιπολίτευσης έχουν απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του.

Στα αξιοσημείωτα των εκλογών, η αποτυχία του Κομμουνιστικού Κόμματος να εισέλθει στη Βουλή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας αποσπά μόλις το 3,81% των ψήφων και για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν πιάνει το όριο του 5% που απαιτείται για την εκλογή βουλευτών. Αν και δεν συμμετείχαν στην κυβέρνηση, οι κομμουνιστές ψήφιζαν υπέρ των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Αντρέι Μπάμπις.

 



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/2YFiD4z
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη