Sara Toscano: Η χορογράφος που διδάσκει αρχαίο Ελληνικό χορό

Εικόνα © Αρχαία Ελληνικά


Η Sara Toscano είναι χορεύτρια και χορογράφος με έδρα την Αθήνα. Με καταγωγή από τη Λισαβόνα, η Sara ειδικεύεται στον χορό της κοιλιάς, στον αρχαίο Ελληνικό χορό και στο θέατρο για μωρά. Πιστοποιημένη δασκάλα χορού από το Ίδρυμα Τεχνών του Ρότερνταμ στην Ολλανδία και με δίπλωμα παιδαγωγικών δεξιοτήτων από το Ινστιτούτο εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στην Πορτογαλία, προσεγγίζει διαφορετικά στυλ χορού, ενώ ο ρόλος της στο Συμβούλιο της UNESCO την κρατά πάντα σε εγρήγορση.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τέχνη του χορού;

Η απόφασή μου να γίνω χορεύτρια ήταν απροσδόκητη. Σπούδασα διαφήμιση και το χόμπι μου ήταν το θέατρο. Μια μέρα ένα κορίτσι από το μάθημα του θεάτρου μου ανέφερε ότι σπούδαζε Oriental Dance. Εκείνη την εποχή, αυτό το είδος χορού ήταν κάτι εντελώς νέο στην Πορτογαλία. Ήμουν πολύ περίεργη και αποφάσισα να δοκιμάσω ένα μάθημα. Το ερωτεύτηκα αμέσως και νομίζω ότι ήταν η στιγμή που αποφάσισα να γίνω χορεύτρια. Από τότε δεν έχω σταματήσει να χορεύω.

Πώς προέκυψε η διδασκαλία του αρχαίου ελληνικού χορού;

Κατά τον 20ο αιώνα πολλοί χορευτές αναζήτησαν έμπνευση στην αρχαία Ελλάδα. Μερικά παραδείγματα είναι οι Isadora Duncan, Nijinsky και Ruby Ginner, αλλά υπήρχαν και πολλοί άλλοι. Η αλήθεια είναι ότι η αρχαία Ελλάδα δεν σταμάτησε ποτέ να είναι πηγή έμπνευσης για τους χορευτές. Σήμερα υπάρχουν αρκετοί χορευτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που ερευνούν και ερμηνεύουν τους συγκεκριμένους χορούς.

Συνεργάζονται με ιστορικούς, αρχαιολόγους, μουσικούς και ακαδημαϊκούς για να μάθουν περισσότερα για τους χορούς του παρελθόντος. Εκτός από τη δημιουργία χορογραφιών, θέλουν επίσης να μεταδώσουν τις γνώσεις τους σε έναν αυξανόμενο αριθμό μαθητών που ενδιαφέρονται για τους αρχαίους ελληνικούς χορούς. Έτσι ξεκίνησα και εγώ να διδάσκω αρχαίο ελληνικό χορό.α

Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν του αρέσει ο χορός;

Σε πολλούς ανθρώπους δεν τους αρέσει να χορεύουν επειδή αισθάνονται ότι δεν είναι ταλαντούχοι ή επειδή βρίσκουν τα βήματα πολύ δύσκολα. Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι η εκμάθηση του χορού είναι κάτι παραπάνω από το απλά να μαθαίνεις τα βήματα. Ο χορός είναι μια γλώσσα. Μας διδάσκει να σκεφτόμαστε, να εκφραζόμαστε και να επικοινωνούμε διαφορετικά.

Ο χορός μπορεί να είναι διασκεδαστικός, δημιουργικός και χαλαρωτικός. Προσωπικά, πιστεύω ότι ο χορός πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία παράλληλα με τα παραδοσιακά μαθήματα όπως τα μαθηματικά ή η επιστήμη. Θεωρώ ότι κάθε άτομο μπορεί να επωφεληθεί από τα μαθήματα χορού και ότι τελικά όλοι μπορούν να βρουν το στυλ χορού που τους ταιριάζει περισσότερο.

Υπάρχει διαφορά στο πως βλέπουν τον χορό οι Έλληνες και οι Πορτογάλοι;

Οι Έλληνες λατρεύουν να χορεύουν και το κάνουν συχνά. Στην Ελλάδα ο χορός δεν είναι απλώς ένας τρόπος διασκέδασης, αλλά είναι επίσης μια μορφή έκφρασης και σύνδεσης με την ιστορία σας. Το ζεμπέκικο και το τσιφτετέλι είναι εξαιρετικά παραδείγματα σχετικά με όλα τα παραπάνω. Οι ελληνικοί χοροί έχουν μια υπέροχη κληρονομιά. Οι Πορτογάλοι δεν χορεύουν τόσο αυθόρμητα, ειδικά στις πόλεις. Αντίθετα η πορτογαλική μουσική Fado μοιάζει με το ρεμπέτικο ή τα blues.

Πηγή: instyle



from Αρχαία Ελληνικά https://ift.tt/2YAdWJb
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη