Τα κρούσματα και οι θάνατοι αλλιώς... αυτή την εβδομάδα: Πώς θα κατέγραφε έως και 20% λιγότερους νεκρούς η Ελλάδα

Τα κρούσματα και οι θάνατοι αλλιώς... αυτή την εβδομάδα: Πώς θα κατέγραφε έως και 20% λιγότερους νεκρούς η Ελλάδα

Οι σημαντικές διαφορές στις μεθόδους καταγραφής των θανάτων από κορονοϊό που χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την πανδημία

Στο ζήτημα της μεθόδου καταγραφής των θανάτων από Covid-19 αναφέρθηκε με άρθρο γνώμης του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης.

Όπως σημείωσε η συγκριτική αξιολόγηση - που βασίζεται στην αύξηση των συνολικών κρουσμάτων ή των ποσοστών θνητότητας - είναι μεν ένας τρόπος να παρακολουθεί κανείς την πορεία της εξέλιξης της πανδημίας, ωστόσο δεν αρκεί και συχνά μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα, καθώς υπάρχουν διαφορές στον τρόπο διεξαγωγής των τεστ και στη λειτουργία των συστημάτων υγείας.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες του news4health, σε ενημέρωση που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη μαζί με τον Αναπληρωτή Καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρη Παρασκευή, ο Θεοκλής Ζαούτης προανήγγειλε πως θα αλλάξει ο τρόπος που παρουσιάζονται τα στοιχεία που αφορούν στην επίπτωση της πανδημίας σε εμβολιασμένους, ώστε να γίνει σαφής η αξία του εμβολίου και ιδιαίτερα η 3η ενισχυτική δόση.

Όπως είχε ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, θα καταγράφονται και τα ποσοστά νόσησης και θανάτων σε εμβολιασμένους, για να αναδειχθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Την ίδια ώρα, όμως, σύμφωνα με τα όσα γράφει σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο ΕΟΔΥ προτίθεται να εφαρμόσει πρόσθετους ορισμούς για τους θανάτους από Covid-19, αλλά και να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) να επιβάλλει ενιαία μέθοδο καταγραφής των θανάτων στην Ευρώπη - προκειμένου να υπάρχουν επαρκή δεδομένα για αξιολόγηση και σύγκριση μεταξύ των χωρών.

Τι ορίζεται ως θάνατος από Covid-19

Σύμφωνα με τον Θεοκλή Ζαούτη, στην αρχή της πανδημίας - όταν ακόμη η διασπορά του ιού ήταν περιορισμένη και τα τεστ λιγότερα - ο ΠΟΥ έδωσε έναν διευρυμένο ορισμό των θανάτων από κορονοϊό.

Έκτοτε, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στον ορισμό που χρησιμοποιούν για τις απώλειες από Covid-19, ενώ έχουν αλλάξει και τον τρόπο που παρουσιάζουν τα σχετικά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι βασικές διαφορές ανάμεσα στους διακριτούς ορισμούς που χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά κράτη αφορούν:

  • το περιβάλλον από το οποίο έρχονται οι θάνατοι, 
  • το χρονικό όριο από τη διάγνωση έως τον θάνατο και
  • την εργαστηριακή επιβεβαίωση των θανάτων από κορονοϊό.

Με το σύστημα της Βρετανίας, η Ελλάδα θα κατέγραφε 20% λιγότερους θανάτους

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ παρουσίασε μια σειρά παραδειγμάτων, που καταδεικνύουν τις σημαντικές διαφορές στη μέθοδο καταγραφής των θανάτων από Covid-19 σε χώρες όπως η Δανία, η Ουγγαρία, το Βέλγιο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Εσθονία και η Ουγγαρία καταγράφουν μόνο θανάτους εντός νοσοκομείου, ενώ η Ισπανία κυρίως θανάτους εντός νοσοκομείου. Στη Δανία και τη Σουηδία καταγράφονται μόνο θάνατοι εντός ορίου 14 ημερών από τη διάγνωση με κορονοϊό, στη Σλοβενία εντός 14 ημερών και στη Βρετανία εντός 28.

Το Βέλγιο, Γαλλία και το Λουξεμβούργο καταγράφουν εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλά και πιθανά κρούσματα, ενώ οι άλλες χώρες μόνο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Και σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, έχει σημασία και αν πρόκειται για επιβεβαίωσε μέσω rapid ή PCR test.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ακολουθείται ο αρχικός ορισμός του ΠΟΥ που καταγράφει ως θανάτους από Covid-19 όλες τις απώλειες που σχετίζονται με κρούσματα της νόσου - χωρίς τοπικούς και χρονικούς περιορισμούς.

Ενδεικτικά, αν η Ελλάδα ακολουθούσε το σύστημα καταγραφή της Μεγάλης Βρετανίας θα σημείωνε 20% λιγότερους θανάτους.



from Όλες οι ειδήσεις - Ειδήσεις https://ift.tt/32eaqpu
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη