Κρόκος Κοζάνης: Το χρυσάφι της Ελληνικής Γης

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.

Η περίοδος του Οκτωβρίου είναι η εποχή που γίνεται η συγκομιδή του κρόκου. Μία μωβ θάλασσα από λουλούδια απλώνεται στα χωριά, Κρόκος, Άνω και Κάτω Κώμη, Καισαριά και Αγία Παρασκευή Κοζάνης.

Το μωβ λουλούδι του Κρόκου Κοζάνης, με τα κόκκινα στίγματα ανθίζει μία φορά το χρόνο για 20 περίπου ημέρες τον Οκτώβριο. Οι καλλιεργητές ξεκινούν λίγο μετά την ανατολή του ηλίου τη συλλογή λουλουδιών. Πρόκειται για μια απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία, που γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια και έως σήμερα έχει οικογενειακά χαρακτηριστικά.

Την ίδια ημέρα της συλλογής, ξεχωρίζονται τα πέταλα από τους στήμονες και τα στίγματα, ενώ ακολουθεί η ξήρανση των στιγμάτων προκειμένου ο κρόκος να διατηρήσει αναλλοίωτες τις ιδιότητές του.

Χρειάζεται να συλλεχθούν 150.000 λουλούδια για 1 κιλό κόκκινων στιγμάτων κρόκου ενώ ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης μπορεί να αποδώσει κατά μέσο όρο σε κάθε καλλιεργητική περίοδο περίπου 900 gr έως 1 kg Κρόκου.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού η φετινή παραγωγή είναι καλή και ότι οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν ώστε τα ποιοτικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρόκου Κοζάνης να είναι σε υψηλό επίπεδο.

Πηγή: zougla, ΑΠΕ



from Αρχαία Ελληνικά https://ift.tt/323id9F
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη