Σκρέκας: Ερχεται πενταψήφιος αριθμός για τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ενέργεια

Σκρέκας: Ερχεται πενταψήφιος αριθμός για τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ενέργεια

Πενταψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης για όσα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ενεργειακή τους επάρκεια, δημιουργεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τον υπουργό Κώστα Σκρέκα.

Ειδικότερα, ο κ. Κώστας Σκρέκας, είπε σήμερα Σάββατο, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι «δημιουργούμε πενταψήφιο αριθμό, έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια, για νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα ούτε θέρμανση και μέσα σε λίγες ώρες από την κλήση, θα φροντίζουμε θα αποκατασταθούν οι παροχές μέσω των δικτύων, με τα τέλη επανασύνδεσης να επιβαρύνουν το Κράτος, το οποίο θα αναλάβει και ένα μέρος των χρεών του νοικοκυριού».

«Εξετάζουμε κάθε μήνα τι έχει συμβεί στις τιμές φυσικού αερίου και ενέργειας και προσαρμόζουμε την βοήθεια προς τα νοικοκυριά», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, σχολιάζοντας την ενεργειακή κρίση.

Τα μέτρα στήριξης

Σε σχέση με τα μέτρα στήριξης, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε απευθείας επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος με 39 ευρώ για τις πρώτες κιλοβατώρες, σε διευκολύνσεις για τους καταναλωτές φυσικού αερίου και στην λήψη μέτρων για τους επαγγελματίες που έχουν σύνδεση στην μέση τάση και μεγάλες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας. «Εδώ είμαστε και αν χρειαστεί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο να στηρίξουμε και με άλλα μέτρα την ελληνική κοινωνία», προσέθεσε.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως «δεν πρέπει να βάζουμε στην ίδια βάρκα οικιακούς καταναλωτές και επαγγελματίες, καθώς οι πρώτοι ζεσταίνουν το σπίτι τους και δεν μεταφέρουν το κόστος σε άλλους».

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε πως «620 εκατομμύρια ευρώ για ένα τρίμηνο, δηλαδή 2 δις ευρώ σε ετήσια βάση εάν χρειαζόταν να πάρουμε τα μέτρα αυτά για τέσσερα τρίμηνα, δεν είναι "μέτρα – ασπιρίνη". Η Ελλάδα είναι η μόνη που μηνιαίως αναπροσαρμόζει τα μέτρα και την κρατική ενίσχυση για την ενεργειακή κρίση και αναλογικά με τον πληθυσμό της, στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα κατά κεφαλήν».

Τα μέτρα στήριξης είναι δημοσιονομικά ουδέτερα, εάν εξαιρέσει κάποιος το επίδομα θέρμανσης, καθώς τα 500 εκατομμύρια προέρχονται από ειδικούς λογαριασμούς κερδών από χρήση πηγών ΑΠΕ ή από «ποινές» για την εκπομπή αερίων, είπε ο κ. Σκρέκας.

Επεσήμανε πως δεν ξέρει αν και πως μπορεί να τεθεί θέμα διαπραγμάτευσης για αγορά φυσικού αερίου με καλύτερους όρους από την Ρωσία, στο επικείμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Μόσχα, διευκρινίζοντας ότι «η πραγματικότητα είναι πως η οριζόντια έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο για όλους τους καταναλωτές, είναι εφικτή διότι εν πολλοίς η ΔΕΠΑ έχει ένα καλό συμβόλαιο με την ρωσική εταιρεία παροχής αερίου, με ρήτρα πετρελαίου».

Το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος είναι ανταγωνιστικότερο τιμολόγιο σε σχέση με το ημερήσιο για αυτό και δεν υπάρχει ειδική μέριμνα, είπε ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέροντας πως υπάρχει ειδική πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕfrom Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3CCH2G7
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη