-->

Η νέα χρονιά «μπαίνει» με χρέη 15 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και ιδιώτες

Η νέα χρονιά «μπαίνει» με χρέη 15 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και ιδιώτες

Αντιμέτωποι με χρέη ύψους 15 δισ. ευρώ θα έρθουν από την καινούργια χρονιά ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Οι οφειλές που στην πλειονότητα τους έχουν παγώσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σταδιακά θα γίνουν και πάλι απαιτητές και εκατομμύρια οφειλέτες θα κληθούν να ξεκινήσουν να τακτοποιούν τα χρέη τους.

Το «κοκτέιλ» των οφειλών αφορά τις επιδοτήσεις που έλαβαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τις οφειλές προς Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία οι οποίες είχαν παγώσει, αλλά και τα «πράσινα» ή «κόκκινα» δάνεια τα οποία σταδιακά θα βγουν από το μορατόριουμ προστασίας ή επιδότησης.

Για το καθεστώς αποπληρωμής τους και επιστροφής στην πραγματικότητα, τη δεδομένη στιγμή στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Υπό τις παρούσες συνθήκες μια ακόμα παράταση στην αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών μοιάζει δύσκολη, καθώς στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης παραπέμπουν στο βαθύ έλλειμμα που προκάλεσε στην Ελληνική Οικονομία η πανδημία.

Αντ' αυτού, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπενθυμίζουν ότι είναι ήδη σε ισχύ η δυνατότητα ρύθμισης αυτών των χρεών με το πρόγραμμα των 36 -72 δόσεις, προκειμένου οι οφειλέτες να μην βρεθούν αντιμέτωποι με το σύνολο των χρεών τους.

Αντίστοιχα, για την επιστροφή των κρατικών επιδοτήσεων που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δόθηκε εξάμηνη παράταση στην αποπληρωμή τους, ενώ υπάρχει μέριμνα για την ελάφρυνση του βάρους που θα κληθούν να σηκώσουν όσοι έλαβαν επιδοτήσεις.

Ειδικότερα, από τα 8,3 δις. ευρώ που δόθηκαν συνολικά μέσω των 7 κύκλων σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα επιστραφούν τα 3 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλέπεται σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας, επιστρέφεται:

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70%, σε σχέση με το 2019, και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  • 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70%, σε σχέση με το 2019, και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  • 50% της ενίσχυσης, για τις λοιπές επιχειρήσεις.

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30%, σε σχέση με τα έσοδα του 2019, και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  • 33,3% της ενίσχυσης, για τις λοιπές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, αυξάνονται οι δόσεις για την αποπληρωμή του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες είναι πλέον άτοκες, ενώ εναλλακτικά, παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, πριν τη λήξη της περιόδου χάριτος, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι το επιστρεπτέο ποσό δεν επιστρέφεται για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2021, βάσει σχετικών βεβαιώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Παγωμένα» χρέη στο Δημόσιο

Με τα έως τώρα δεδομένα, από την 1η Ιανουαρίου 2022, θα πρέπει να ξεκινήσουν να τακτοποιούνται τα χρέη προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είχαν «παγώσει». Αυτά υπολογίζονται περί τα 2,6 δις. ευρώ τα οποία δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 για πάνω από 800.000 φορολογούμενους.

Οι συγκεκριμένοι έχουν τη δυνατότητα ρυθμίσουν σε έως 36 άτοκες η σε έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

  • 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • 299.195 φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι κυρίως μισθωτοί που τέθηκαν σε αναστολή και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια
  • 134.455 νομικά πρόσωπα

Αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 31/12/2021



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3yW6DcH
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->