Λαμία: Με μια ξεχωριστή εκδήλωση τίμησαν την Γυναίκα της Επανάστασης του 1821 ο Σύλλογος Γυναικών Λαμίας και το Μουσικό Σχολείο


Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με θέμα «Η  γυναίκα του ’21 στο δημοτικό τραγούδι» απόλαυσαν οι συμπολίτες μας που παραβρέθηκαν την 1-12-2021 στο πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λαμιέων, ο Εξωραϊστικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Λαμίας και το Μουσικό Σχολείο Λαμίας. 

Η κ. Ξανθή Κουτσογιάννη, ποιήτρια – πολιτισμολόγος και πρόεδρος του Εξωραϊστικού- Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Λαμίας ανέπτυξε το θέμα: «Η γυναίκα του 21 στο δημοτικό τραγούδι» και μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Ο ηρωικός αγώνας και η αυτοθυσία της ελληνίδας της επανάστασης του 1821, της καπετάνισσας, της αγωνίστριας, της μάνας, της συζύγου, της κόρης του αγωνιστή που επιλέγει τον ένδοξο θάνατο από την ατιμασμένη ζωή, συγκινεί, εμπνέει και  γίνεται τραγούδι που ξεχειλίζει αβίαστα από την ελληνική ψυχή. Το δημοτικό μας τραγούδι, η ποίηση του λαού μας, είναι όχι μόνο η πρώτη αλλά και η σημαντικότερη μαρτυρία που απαθανατίζει τη δράση της Ελληνίδας κατά της τουρκοκρατίας και την καταξιώνει στην ιστορική μνήμη…»

Η Μικρή Παραδοσιακή Ορχήστρα - Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Λαμίας παρουσίασε τα δημοτικά τραγούδια: «Τ’ Ανδρούτσου η μάνα χαίρεται», «Της Λιάκαινας», «Μια κόρη τ’ απεφάσισε», «Λαλούδι της Μονομπασιάς», «Τρία Μπαϊράκια», «Χορός του Ζαλόγγου».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φθιώτιδας, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Κάσσης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Λαμιέων, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Κυροδήμος και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Καρακάντζας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Κώστας Αποστολόπουλος, η εκπρόσωπος της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων κ. Κατερίνα Καλογήρου, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων.







Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη