Κοινωνικό μέρισμα: Αγώνας δρόμου για... καλά Χριστούγεννα, οι «σίγουροι» για ATM τις επόμενες μέρες

Κοινωνικό μέρισμα: Αγώνας δρόμου για... καλά Χριστούγεννα, οι «σίγουροι» για ATM τις επόμενες μέρες

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το κοινωνικό μέρισμα σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Η πρώτη πληρωμή για το κοινωνικό μέρισμα ξεκίνησε για τους πρώτους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στις 15 Δεκεμβρίου. Αναμένεται να καταβληθεί και η δεύτερη δόση.  Συνολικά 1.300.000 κόσμος θα πάρει χρήματα!

Εντός του Δεκεμβρίου του 2021, θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο δίνεται φέτος ως επίδομα ύψους 250 ευρώ, σε άλλες κατηγορίες δικαιούχων έκτακτης ενίσχυσης, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και οι ΑμεΑ που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

  • Σε ό,τι αφορά το επίδομα για τους υγειονομικούς, θα καταβληθεί μόνο στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, δηλαδή σε όσους έρχονται σε επαφή με ασθενείς, και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τον υπολογισμό του όπως τον Απρίλιο του 2020 που είχαν λάβει και πάλι μισό μισθό.

Βέβαια, εξαιρούνται όσοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

  • Όσον αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, το εισοδηματικό κριτήριο των 7.200 ευρώ αφορά το καθαρό ποσό που λαμβάνουν από τη σύνταξη τους, εφόσον δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

Στόχος των αρμόδιων υπουργείων είναι η πληρωμές σε χαμηλοσυνταξιούχους και υγειονομικούς να γίνουν την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο νεότερη απόφαση του υπουργείου Υγείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το ποσό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να καταβληθεί αρχές Ιανουαρίου. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, τονίζεται πως «εφόσον δεν καταστεί δυνατή η καταβολή της ως άνω παροχής στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2021, η εν λόγω καταβολή δύναται να λάβει χώρα εντός του μηνός Ιανουαρίου 2022».

Από το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα στους υγειονομικούς εξαιρούνται σύμφωνα με την εγκύκλιο «όσοι εκ του προσωπικού απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια συνεχώς καθ' όλο το χρονικό διάστημα, με εξαίρεση μόνο την αναρρωτική άδεια, και
όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων».

Υπογραμμίζεται τέλος ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση υπόκειται σε όλες τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές κρατήσεις των πρόσθετων αμοιβών, καθώς επίσης και σε φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Τέλος, η πληρωμή στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει αυτόματα, χωρίς δήλωση IBAN ενώ θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

 



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3GUhwyK
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη