Αναβλήθηκαν οι εκλογές στη Λιβύη

Αναβλήθηκαν οι εκλογές στη Λιβύη

Επιτροπή του κοινοβουλίου της Λιβύης, αρμόδια να παρακολουθεί τις προεδρικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν στις 24 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι «αδύνατο» να διεξαχθούν την ημερομηνία αυτή.

«Αφού συμβουλευθήκαμε τις τεχνικές, τις δικαστικές εκθέσεις και τις εκθέσεις ασφαλείας, σας ενημερώνουμε ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν οι εκλογές την ημερομηνία της 24ης Δεκεμβρίου 2021, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος», έγραψε ο πρόεδρος της επιτροπής αυτής, ο αλ Χάντι αλ Σγκάγιερ σε έκθεσή του προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου. Ωστόσο δεν πρότεινε άλλη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Η έκθεση της επιτροπής ζητεί από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του, τα οποία είχε εγκαταλείψει για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, προκειμένου «να ξεκινήσει εκ νέου η πολιτική διαδικασία και να επαναδιατυπωθεί ο οδικός χάρτης» που έχει στόχο να οδηγήσει τη Λιβύη προς τη δημοκρατία.

Μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη δεν έχει καταφέρει να εξέλθει από το χάος, ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρχαν στη χώρα δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: μία στα ανατολικά υπό τον Χαλίφα Χάφταρ και ένα κοινοβούλιο στη δυτική Λιβύη, με έδρα την Τρίπολη.

Οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου θα σηματοδοτούσαν την ολοκλήρωση μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που είχε στόχο να κλείσει αυτό το κεφάλαιο των διχασμών και της αστάθειας.

Μετά την εκεχειρία που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2020 μεταξύ των δυνάμεων της ανατολικής και της δυτικής Λιβύης, σχηματίστηκε μια νέα, μεταβατική κυβέρνηση στις αρχές του 2021, με στόχο να διαχειριστεί τη μεταβατική περίοδο ως τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

Αν και η αναβολή των εκλογών έμοιαζε βέβαιη εδώ και πολλές ημέρες, λόγω των διαφωνιών μεταξύ αντίπαλων στρατοπέδων και της χρόνιας ανασφάλειας, μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση.

Χθες Τρίτη ομάδες ενόπλων αναπτύχθηκαν σε προάστιο της Τρίπολης εγείροντας φόβους για αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

Οι βασικοί υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ και ο νυν πρωθυπουργός και πρώην επιχειρηματίας Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Στο μεταξύ, δύο υποψήφιοι από τη Δυτική Λιβύη επισκέφθηκαν χθες Τρίτη τη Βεγγάζη όπου συναντήθηκαν με τον Χαλίφα Χάφταρ.

Οι δύο υποψήφιοι, ο ισχυρός πρώην υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άχμεντ Μέιτιγκ, έφτασαν το πρωί στο αεροδρόμιο της Μπενίνα, κοντά στη Βεγγάζη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κυρηναϊκής. Ένας σύμβουλος του Μπασάγα είπε ότι επρόκειτο να συναντηθούν «με βουλευτές, πολιτικούς ηγέτες και αρχηγούς φυλών», υποστηρίζοντας ότι στόχος αυτής της σπάνιας μετάβασης στη Βεγγάζη είναι «να καταρρίψουν τα εμπόδια που ορθώνονται πριν από τις εκλογές και να δείξουν ότι είναι εφικτό να ενωθεί» η χώρα.

Στο μεταξύ αμφίβολο είναι και το μέλλον της μεταβατικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε τον Μάρτιο, καθώς το κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη απέσυρε την εμπιστοσύνη του από αυτή τον Σεπτέμβριο.

Η ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ανέφερε ότι η εντολή της μεταβατικής κυβέρνησης λήγει την Παρασκευή.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3JmMMbJ
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη