-->

Τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για λογαριασμούς ρεύματος, φυσικό αέριο και αγρότες

Eurokinissi

Νέα μέτρα ανακούφισης για τις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και αγρότες, ανακοινώνει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρεμβάσεις με σκοπό την διευκόλυνση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και τον αγροτών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται αύριο στη Βουλή να ανακοινώσει τα νέα μέτρα για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό πακέτο θα περιέχει τις εξής διευκολύνσεις:

  • Nέα πρόσθετη επιχορήγηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών. Αυτή θα αυξηθεί στα επίπεδα των 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 130 ευρώ που είναι σήμερα και θα αφορά και τις καταναλώσεις ρεύματος του μηνός Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως τα νοικοκυριά θα έχουν μία ελάφρυνση της τάξεως των 69 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος για την κατανάλωση των πρώτων 300 κιλοβατωρών μηνιαίως, από 39 ευρώ σήμερα.
  • Ακόμη, θα αναπτυχθεί περαιτέρω ο μηχανισμός για την απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων στο κόστος φυσικού αερίου. Σήμερα η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξασφαλίζει ότι όλα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, έχουν έκπτωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 16% της χονδρεμπορικής τιμής προμήθειας κάθε μήνα. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση για τις καταναλώσεις Δεκεμβρίου, η οποία θα κινείται πέριξ των 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Ακόμη, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιστρέψει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για το 2022 σε περίπου 200.000 αγρότες που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Η ρύθμιση αφορά νέους αγρότες, όσους έχουν ενταχθεί σε προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας και όσους μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα.
  • Παράλληλα, τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος επεξεργάζονται σχέδια για ένα μηχανισμό αντιστάθμισης των ανατιμήσεων των καυσίμων, ο οποίος θα λειτουργεί με αλγορίθμους! Σκοπός του μηχανισμού είναι να απορροφά μέρος των αυξήσεων στην χονδρεμπορική ρεύματος και να παρέχει επιδότηση στους λογαριασμούς λιανικής όσων κριθούν δικαιούχοι. Θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν οι τιμές ξεπεράσουν ένα καθορισμένο όριο και θα υπολογίζει αυτόματα το ποσό της επιδότησης.
  • Η προσοχή θα πέσει στα ευάλωτα νοικοκυριά, η στήριξη των οποίων είναι εκτός από εθνική και Κοινοτική υποχρέωση της χώρας.
  • Σύμφωνα με την Οδηγία 2019/944/EE τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν την προστασία των ενεργειακά φτωχών και ευάλωτων οικιακών πελατών με μέτρα κοινωνικής πολιτικής ή με άλλα μέτρα εκτός των δημόσιων παρεμβάσεων στον καθορισμό των τιμών για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.


from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3p3ZxQg
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->