Η απάντηση Λύτρα για τη «μελέτη Τσιόδρα» και την πολιτική αντιπαράθεση

Πηγή: REUTERS

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έχει βάλει η μελέτη για τις ΜΕΘ από τον Θεόδωρο Λύτρα και Σωτήρη Τσιόδρα.

Πολιτικές αναταράξεις έχει προκαλέσει η μελέτη που εκπόνησαν ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Σωτήρης Τσιόδρας και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Θεόδωρος Λύτρας.

Συγκεκριμένα θα ενταχθεί στην ευρύτερη προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από εισαγγελικό λειτουργό. 

Ωστόσο ο κ. Λύτρας μιλώντας στο «Βήμα» ξεκαθαρίζει πως μπορεί τα ευρήματα της επίμαχης μελέτης να είναι ανάλογα με αντίστοιχες παρατηρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στα χρόνια της πανδημίας, «όμως καμιά φορά το αυτονόητο χρειάζεται να τεκμηριωθεί και να αναδειχθεί». 

Μεταξύ άλλων διευκρινίζει πως οι τοποθετήσεις του είναι καθαρά επιστημονικές.

Αναφορικά με την μελέτη: 

  • όσον αφορά τα δεδομένα, είχαν γνωστοποιηθεί σε πρόσωπα που «αναλαμβάνουν τις αποφάσεις σε ανώτατο επίπεδο»
  • είχε προηγηθεί αυστηρός έλεγχος από ανεξάρτητους αξιολογητές προτού δοθεί το «πράσινο φως» για τη δημοσίευσή της σε επιστημονικό περιοδικό

Τέλος αναφέρθηκε στις δηλώσεις της υφυπουργού Υγείας κ. Γκάγκα, η οποία χαρακτήρισε την μελέτη να έχει «αδυναμίες» και για την απουσία καταγραφής των γεωγραφικών διακυμάνσεων, στην ένταση της πίεσης που δέχθηκε στο σύστημα κατά τα πανδημικά κύματα.

«Εξετάσαμε τον συνολικό αριθμό των διασωληνωμένων σαν δείκτη της συνολικής επιβάρυνσης στο Σύστημα Υγείας. Ασφαλώς, υπάρχουν επιμέρους γεωγραφικές διαφορές, επιλέξαμε όμως η σύγκριση να γίνει σε σχέση με τον μέσο όρο της συνολικής επιβάρυνσης και νομίζω ότι είναι λογικό όταν η ίδια η ηγεσία είχε ορθά δηλώσει ότι όλη η χώρα είναι μία υγειονομική περιφέρεια» απαντά ο κ. Λύτρας.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3FcFoNw
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη