-->

Ψυχρολουσία για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με υποχρεωτική ανακαίνιση χιλιάδων ευρώ

Ψυχρολουσία για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με υποχρεωτική ανακαίνιση χιλιάδων ευρώ

Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία μέχρι 31.12.2029 τα κτίρια κατοικιών που βρίσκονται στην χαμηλότερη ενεργειακή κλάση θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί κατά μια τουλάχιστον κατηγορία.

Αντίστοιχα μέχρι τις 31.12.2032 θα πρέπει να αναρριχηθούν κατά μία ακόμα κατηγορία.

Προθεσμίες πιο σύντομες ορίζονται και για άλλες κατηγορίες κτιρίων, όπως δημόσια ακίνητα.

Ειδικότερα τα κτίρια που χρησιμοποιούν δημόσιοι φορείς, όπως επίσης και επαγγελματικά ακίνητα δηλαδή κτίρια γραφείων, καταστήματα, αποθήκες, θα πρέπει επίσης να αναβαθμιστούν ενεργειακά κατά τουλάχιστον μία κατηγορίας έως τις αρχές του 2021 και κατά δύο κατηγορίες έως το 2032.

Αντίστοιχα όλα τα νεόδμητα κτίρια θα πρέπει να είναι μηδενικής εκπομπής ρύπων έως το 2030 ή έως το 2027 αν η επιφάνεια είναι μεγαλύτερη των 2.000 τ.μ.

Με βάση τη σημερινή εικόνα των κτιρίων στην Ελλάδα η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι στις νέες αυτές διατάξεις θα πρέπει να συμμορφωθούν περίπου 1 εκατ, ακίνητα ή το 30% του κτιριακού πλούτου της χώρας.

Το κόστος της εν λόγω αναβάθμισης υπολογίζεται σε περίπου 15.000 - 20.000 ευρώ για ένα μέσο διαμέρισμα 100 τ.μ. δηλαδή 15-20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αυτό συνίσταται είτε στην τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης είτε στην αντικατάσταση κουφωμάτων και την τοποθέτηση νέων με θερμομονωτικές ιδιότητες.

Είτε η μία είτε η άλλη παρέμβαση αρκεί για να αναβαθμίσει κατά δύο κατηγορίες ένα ακίνητο που σήμερα βρίσκεται στη χαμηλότερη κατηγορία ενεργειακής κατάταξης.

Με το σημερινό Εξοικονομώ κατ'οίκον αναμένεται να επωφεληθούν 50.000 ακ΄ίνητα, η μέση δαπάνη ανά ακίνητο διαμορφώνεται σε 20.000 ευρώ.

Με βάση το εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια για το Κλίμα σχεδιάζεται η ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 600.000 κτιρίων έως το 2030.

Μέχρι το 2024 η κυβέρνηση στοχεύει να έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας τουλάχιστον 210.000 κατοικίες ή περίπου 50.000 κατά έτος.

Για τον σκοπό αυτό έχει δεσμευθεί 1.4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/30MDmod
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->