Μετάλλαξη Όμικρον: Τι συμπτώματα προκαλεί σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους με δύο ή τρεις δόσεις

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι συμπτώματα προκαλεί σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους με δύο ή τρεις δόσεις

Σύμφωνα με τον Κρεγκ Σπένσερ από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, για το αν θα νοσήσει σοβαρά κανείς λόγω Όμικρον εξαρτάται από τα εμβόλια που έχει κάνει κανείς.

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τα συμπτώματα της Μετάλλαξης όμικρον η οποία όπως όλα δείχνουν εως τώρα προκαλεί ήπια συμπτώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στα συμπτώματα της μόλυνσης με τη μετάλλαξη Όμικρον κατά το πρώτο 48ωρο, όπως φαίνεται είναι τελείως διαφορετικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.

Ο καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King's College του Λονδίνου Τιμ Σπέκτορ είναι επικεφαλής της έρευνας για τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον που βασίζεται σε εφαρμογή, στην οποία μπαίνουν οι χρήστες και τα δηλώνουν. Ο Σπέκτορ αναφέρει πως οι πρώτες ενδείξεις «δείχνουν ότι η Όμικρον διαπερνά τα εμβολιασμένα άτομα, αλλά προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα».

«Αυτός ωστόσο δεν αποτελεί λόγο να χαλαρώσουμε σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον», τόνισε ο ίδιος. «Η COVID είναι απρόβλεπτη και ακόμα και αν οι περισσότεροι νιώθουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα, υπάρχουν περισσότεροι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι από ό,τι ένα κρυολόγημα», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο ιολόγος και καθηγητής Μοριακής Ογκολογίας, Λόρενς Γιανγκ, κάλεσε όσους έχουν αμφιβολίες να κάνουν τεστ.

«Αλληλεπικαλύπτονται, αλλά φαίνεται ότι η εμφάνιση ενός κρυολογήματος είναι λίγο πιο σταδιακή. Όμως με την Όμικρον, οι άνθρωποι παρουσιάζουν πονοκεφάλους και κούραση γρήγορα εάν έχουν COVID, ενώ το κρυολόγημα αναπτύσσεται σε λίγες μέρες», σύμφωνα με τον ίδιο.

Τα συμπτώματα της Μετάλλαξης Όμικρον γενικά

Πυρετός: Κοινό σύμπτωμα
Κόπωση: Κοινό σύμπτωμα
Βήχας: Κοινό σύμπτωμα
Φτέρνισμα: Δεν αποτελεί σύμπτωμα
Πόνος, ρίγος: Κοινό σύμπτωμα
Ρινική καταρροή: Σπάνιο σύμπτωμα
Πονόλαιμος: Κοινό σύμπτωμα
Διάρροια: Σπάνιο σύμπτωμα
Πονοκέφαλος: Σπάνιο σύμπτωμα

Συμπτώματα της Όμικρον ανά τύπο εμβολίου

Αυξανόμενος όγκος επιστημονικών στοιχείων υποδηλώνει ότι η μετάλλαξη Όμικρον της COVID-19 είναι λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Δέλτα - αλλά, σύμφωνα με τον Κρεγκ Σπένσερ από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, όλα εξαρτώνται από τα εμβόλια που έχει κάνει κανείς.
Ο Σπένσερ, ο οποίος εργάζεται επίσης σε κεντρικό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, δημοσίευσε την Κυριακή μια λεπτομερή ανάλυση, εξηγώντας τα συμπτώματα που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Τα συμπτώματα με δεύτερη και τρίτη δόση

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί και με την τρίτη, αναμνηστική δόση έχουν ήπια συμπτώματα, κυρίως έντονο πονόλαιμο και ενδεχομένως κόπωση και μυϊκούς πόνους. Δεν παρατηρείται, όμως, δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή.

Από εκεί και μετά, όμως, σύμφωνα με τον Δρ. Σπένσερ, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.

«Οι περισσότεροι ασθενείς που είχαν κάνει δύο δόσεις Pfizer/Moderna είχαν κι αυτοί ήπια συμπτώματα, αλλά περισσότερα από εκείνους που είχαν λάβει την τρίτη δόση», εξηγεί ο ειδικός.

Συγκεκριμένα, στους ασθενείς αυτούς ήταν μεγαλύτερη η κόπωση, υψηλότερος ο πυρετός, περισσότερος βήχας και μια γενικά πιο δύσκολη κατάσταση. Ούτε σε αυτή την περίπτωση, όμως, υπήρχε δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή.
Για εκείνους που έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J και δεν έλαβαν ποτέ αναμνηστική δόση, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή.

«Οι περισσότεροι ασθενείς που είχαν λάβει τη μία δόση του J&J ήταν στη χειρότερη κατάσταση συνολικά. Ένιωθαν φρικτά, είχαν πυρετό για λίγες ή και περισσότερες ημέρες, ήταν αδύναμοι και κουρασμένοι. Κάποιοι, μάλιστα, παρουσίαζαν δύσπνοια και βήχα, κανένας, όμως, δεν χρειάστηκε νοσηλεία ή οξυγόνο. Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, τα συμπτώματά τους ήταν σοβαρά αλλά όχι απειλητικά για τη ζωή», σημείωσε ο Δρ. Σπένσερ.

Τα συμπτώματα για τους ανεμβολίαστους

Αναφερόμενος στους ανεμβολίαστους, ο ειδικός τόνισε πως όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί καταλήγουν σε νοσηλεία σε ποσοστό πάνω από 15πλάσιο συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.

«Σχεδόν κάθε ασθενής που χρειαζόταν να εισαχθεί στο νοσοκομείο για την COVID-19 δεν ήταν εμβολιασμένος. Όλοι παρουσίαζαν έντονη δύσπνοια και είχαν πεσμένο οξυγόνο απλώς επειδή περπατούσαν», σημείωσε.

Οι συστάσεις του Σπένσερ ήταν ξεκάθαρες: Εμβολιαστείτε αν δεν το έχετε κάνει, λάβετε δεύτερη δόση από κάποιο άλλο εμβόλιο αν είχατε εμβολιαστεί με J&J και κάνετε αναμνηστική δόση εάν ανήκετε στις ηλικακές ομάδες στις οποίες χορηγείται.

«Σαν γιατρός στα επείγοντα περιστατικά, στον οποίο θα εμπιστευόσασταν τη ζωή σας σε περίπτωση ανάγκης, σας εγγυώμαι ότι θα προτιμούσατε να αντιμετωπίσετε το επερχόμενο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον, όντες εμβολιασμένοι», κατέληξε ο Σπένσερ.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3sJNXfb
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη