Κάρολος Παπούλιας: Σήμερα η ταφή του στα Ιωάννινα, με τιμές αρχηγού κράτους

Κάρολος Παπούλιας: Σήμερα η ταφή του στα Ιωάννινα, με τιμές αρχηγού κράτους

Με τιμές αρχηγού κράτους θα γίνει σήμερα, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, η ταφή του Κάρολου Παπούλια στα Ιωάννινα (στο νησί), τόπο καταγωγής του εκλιπόντος.

Η εξόδιος ακολουθία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας τελέστηκε χθες, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, στο Παγκράτι.

Στην εξόδιο ακολουθία στην οποία χοροστάτησαν οι μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμος και Ναυπάκτου Ιερόθεος, παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που άφησε ένα μπουκέτο λευκά λουλούδια στη σορό του εκλιπόντος, του οποίου η κηδεία έγινε με δημόσια δαπάνη.

Την σύζυγο, τις κόρες και τις εγγονές του Κάρολου Παπούλια συλλυπήθηκε η κ. Σακελλαροπούλου, ενώ τον αποχαιρέτησε σχεδόν όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας.

Επίσης, παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακόμη, τον Κάρολο Παπούλια τίμησαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, καθώς και ο στενός του φίλος, πρώην Πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Παρούσα ήταν και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η άφιξη της σορού του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, έγινε υπό τους ήχους πένθιμου εμβατηρίου από την μπάντα της Προεδρικής Φρουράς, ενώ άγημα ευζώνων απέδιδε τιμές. Την σορό του Κάρολου Παπούλια προσκύνησαν ο διάδοχός του στη Προεδρία της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στο τελευταίο ταξίδι τον τίμησαν οι επί χρόνια στενοί του συνεργάτες στο υπουργείο Εξωτερικών και στη Προεδρία της Δημοκρατίας. Πέραν της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, επικήδειο εκφώνησε εκ μέρους των συνεργατών του, ο νομικός σύμβουλος σε όλη τη διάρκεια της θητείας του Κάρολου Παπούλια στη Προεδρία της Δημοκρατίας Κώστας Μηχιώτης, ο οποίος εξέφρασε την βαριά θλίψη για τον θάνατό του και επεσήμανε ότι η πρώτη του θητεία εκθειάστηκε απ' όλα τα πολιτικά κόμματα.

Επίσης, τόνισε ότι η δεύτερη, που συνέπεσε με τη έναρξη της οικονομικής κρίσης και τα μνημόνια, χαρακτηρίστηκε από τα επεισόδια στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, στις 28 Οκτωβρίου του 2011, καθώς και από επικρίσεις πολιτικών δυνάμεων που ζητούσαν την παραίτησή του, για τα οποία ο Κάρολος Παπούλιας στενοχωρήθηκε πολύ, όμως αρνήθηκε οποιαδήποτε θεσμική εκτροπή.

Την εξόδιο ακολουθία του Κάρολου Παπούλια παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι Νίκος Δένδιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λίνα Μενδώνη, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Κατρίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννα Αγγελοπούλου, Γιάννης Μανιάτης, Μιλένα Αποστολάκη, Χρήστος Παπουτσής, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παλιοί συναγωνιστές, φίλοι και γνωστοί του.

Ποιος ήταν ο Κάρολος Παπούλιας

Ο Κάρολος Παπούλιας γεννήθηκε στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων και ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις) και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο).

Η διδακτορική διατριβή του είχε τίτλο: "Erwerb und Verlust des unmittelbaren Besitzes im griechishen und deutschen Recht" («Η κτήση και η απώλεια της Νομής κατά το ελληνικό και γερμανικό δίκαιο»).

Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004). Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε Υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984, για να αναβαθμιστεί στη συνέχεια σε Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών.

Την περίοδο 1985-1989 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, ενώ στην οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα 1989-1990 διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών επανήλθε το 1993, για να παραμείνει μέχρι το 1996 και την παραίτηση της Κυβέρνησης Παπανδρέου, ενόψει της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο αξίωμα του Πρωθυπουργού. Τέλος, διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Με το αποτέλεσμα αυτό έγινε ο τρίτος Πρόεδρος που επανεξελέγη για δεύτερη θητεία. Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία Πάνου και είχε τρεις κόρες.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3sJXjb1
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη