-->

Τι ισχύει μετά τα νέα μέτρα από σήμερα για τις μάσκες στα σούπερ μάρκετ

Τι ισχύει μετά τα νέα μέτρα από σήμερα για τις μάσκες στα σούπερ μάρκετ

Νέα δεδομένα από σήμερα σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικ΄ής μεταφοράς, όσον αφορά τη χρήση μάσκας.

Υποχρεωτική από σήμερα η χρήση διπλής χειρουργικής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95 (ΚΝ95) σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Συγκεκριμένα σ΄ύμφωνα με το ΦΕΚ:

Τήρηση των μέτρων υπό την έννοια τήρησης των προβλεπόμενων αποστάσεων στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).

Ειδικώς στα σούπερ μάρκετ υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης).

Ειδικώς στα καταστήματα τροφίμων τηρείται η απόσταση του ενός (1) ατόμου ανά 9 τ.μ.. 

Ειδικώς στα σούπερ μάρκετ απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα, εφόσον η πώληση αφορά σε περισσότερα από δύο (2) τεμάχια προϊόντων ανά κωδικό είδους και ανά πελάτη.

Η πώληση περισσότερων τεμαχίων προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση ανά κωδικό σε πελάτη επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας. x Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.

Πώς προστατεύει η ΚΝ95

Οι μάσκες τύπου N95 ή KN95 (βαθμού προστασίας FFP2) είναι μάσκες που έχουν εξαιρετική εφαρμογή στο πρόσωπο και δεν αφήνουν κενά, όπως συμβαίνει υφασμάτινες ή κάποιες χειρουργικές μάσκες. Διατίθενται από φαρμακεία αλλά και από το διαδίκτυο, όμως χρειάζεται προσοχή στην επιλογή καταστήματος, καθώς κυκλοφορούν και μοντέλα που είναι με χαμηλής ποιότητας υλικά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η σωστή χρήση της KN95 μάσκας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης με κορονοϊό κατά 99%.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Δυναμικής Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν, με επικεφαλής τους Έμπερχαρντ Μπόντενσατς και Γκολαμχοσέιν Μπαγκέρι, διαπίστωσαν στην έρευνά τους ότι οι μάσκες FFP2 ή KN95 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να φιλτράρουν τα μολυσμένα σωματίδια του αέρα.

Στην περίπτωση δύο ατόμων χωρίς μάσκες που μιλάνε σε απόσταση τριών μέτρων και ο ένας έχει κορονοϊό με τυπικό ιικό φορτίο, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου σε λίγα λεπτά είναι έως 90%. Αν βρίσκονται σε απόσταση ενάμισι μέτρου και μόνο ο άνθρωπος χωρίς ιό φορά χειρουργική μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του θα είναι πάλι έως 90% αλλά σε περισσότερο χρόνο (μετά από 30 λεπτά). Αλλά αν αυτός φορά μάσκα FFP2, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεν θα ξεπεράσει το 20% ακόμη και μετά από μία ώρα συζήτησης.

Όταν και οι δύο μιλάνε φορώντας χειρουργικές μάσκες, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου δεν ξεπερνά το 30% μετά από μια ώρα, ενώ αν και οι δύο φοράνε μάσκες αυξημένης προστασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι 0,4% (τέσσερις πιθανότητες στις χίλιες).

Συνοπτικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια καλά εφαρμοσμένη μάσκα FFP2 ή KN95 παρέχει έως 75 φορές μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με μια καλά εφαρμοσμένη χειρουργική μάσκα. Οι χειρουργικές, ωστόσο, ακόμη και όταν δεν εφαρμόζουν καλά, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης σε σχέση με την απουσία μάσκας.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/33ZzH81
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->