Nutella: Κίνδυνος για μεγάλες ελλείψεις στα ράφια του σούπερ μάρκετ

Nutella: Κίνδυνος για μεγάλες ελλείψεις στα ράφια του σούπερ μάρκετ

"Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα της έλλειψης φουντουκιών", δήλωσε ο Turgan Zülfikar, σύμβουλος τουρκικών εταιρειών που εισέρχονται στην αγορά των ΗΠΑ με έδρα τη Νέα Υόρκη. "Αν είστε λάτρης της Nutella, καλύτερα να προμηθευτείτε την επόμενη επίσκεψή σας για αγορές τροφίμων".

Η Τουρκία βυθίστηκε σε μία κανονική νομισματική κρίση τον Νοέμβριο, αφότου η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια, κατόπιν επιθυμίας του Ερντογάν. Άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος απέλυσε μία σειρά από κεντρικούς τραπεζίτες και σχεδόν όλα τα στελέχη του οικονομικού του επιτελείου που θέλησαν να σταθούν εμπόδια στην ανορθόδοξη οικονομική στρατηγική του. Μόνο τον Νοέμβριο, η λίρα έχασε το 30% της αξίας της. Αυτό όμως έχει συνέπειες σε μια σειρά απο προϊόντα μεταξύ των οποίων και τα φουντούκια, βασικό συστατικό της Nutella.

Η Τουρκία παράγει περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιών, αλλά η κατακόρυφη πτώση της αξίας της λίρας σημαίνει ότι τα εργοστάσια ξηρών καρπών πληρώνουν περισσότερα για ενέργεια, συσκευασία και μεταφορά. Η Ferrero, η ιταλική εταιρεία που παράγει τη Nutella, αγοράζει περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών φουντουκιών της Τουρκίας. Η εταιρεία δεν απάντησε σε αιτήματα της Wall Street Journal για σχόλια σχετικά με το θέμα.

Για τη βιομηχανία φουντουκιού της χώρας, η αναταραχή στην οικονομία έχει πλήξει τις επιχειρήσεις. Οι δεκάδες χιλιάδες μικροκαλλιεργητές που καλλιεργούν τους περισσότερους ξηρούς καρπούς παλεύουν ενάντια στο υψηλότερο κόστος παραγωγής. Η τιμή του λιπάσματος, για παράδειγμα, σχεδόν τριπλασιάστηκε από το ισοδύναμο των 215 δολαρίων ο τόνος το 2020, σε 650 δολάρια ο τόνος φέτος, σύμφωνα με μια ένωση καλλιεργητών - καθιστώντας το πολύ ακριβό για πολλούς αγρότες.

«Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας έλλειψης φουντουκιών», λέει στη Wall Street Journal από τη Νέα Υόρκη ο Turgan Zülfikar, σύμβουλος για τουρκικές εταιρείες που εισέρχονται στην αμερικανική αγορά. «Εάν είστε φαν της Nutella, καλύτερα να γεμίσετε το καρότσι σας την επόμενη φορά που θα πάτε στο σούπερ μάρκετ». Η Ferrero, η ιταλική εταιρεία που φτιάχνει τη Nutella, αγοράζει το ένα τρίτο των εξαγωγών φουντουκιού της Τουρκίας.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/30OPpBq
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη