Παναγιώτης Στασινός: Omikron vs Delta

Δείτε όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος υγείας του Δήμου Λαμιέων Παναγιώτης Στασινός:

Omikron vs Delta 

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα;

Γιατί υπάρχει τόση ανησυχία;

Την ώρα που στο Ηνωμένο Βασίλειο το 60% των 90.000 καθημερινών νέων κρουσμάτων αφορούν τη Omicron παραλλαγή (σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας 9 στους 10 που νοσούν και βρίσκονται στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι ενώ παράλληλα 10% του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο) μια νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ δείχνει πως αντιδρούν οι πνεύμονες στη νέα μετάλλαξη.

Σύμφωνα με αυτήν η Omicron αναπαράγεται 70 φορές πιο γρήγορα από τη Delta στους βρόγχους,που έχουν μεγαλύτερη διάμετρο, ενώ είναι 10 φορές λιγότερο παθογόνος για τον πνευμονικό ιστό από ότι η αρχική Covid-19.

Ίσως αυτό εξηγεί γιατί η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική αφού ο μολυσμένος εκπνέει πιο εύκολα μεγάλη ποσότητα ιών αλλά και γιατι είναι λιγότερο νοσογόνος αφού φαίνεται να προσβάλει λιγότερο το πνευμονικό παρέγχυμα και να μην προκαλεί για αυτό τον λόγο βαρειά αναπνευστική δυσχέρεια και θάνατο,όπως οι προηγούμενες μεταλλάξεις τουλάχιστον με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η σοβαρότητα της νόσου στους ανθρώπους δεν καθορίζεται μόνο από την αναπαραγωγή του ιού αλλά και από την ανοσολογική απόκριση του ξενιστή στη μόλυνση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή σε ”καταιγίδα κυτοκινών”.

Η μελέτη σημειώνει επίσης ότι, μολύνοντας πολύ περισσότερους ανθρώπους, ένας πολύ μολυσματικός ιός μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια και θάνατο, παρόλο που ο ίδιος ο ιός μπορεί να είναι λιγότερο παθογόνος αφού πολλοί θα νοσήσουν ταυτόχρονα με ότι συνεπάγεται αυτό για τα ήδη ταλαιπωρημένα συστήματα υγείας.

Επομένως, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η παραλλαγή Omicron μπορεί εν μέρει να ξεφύγει από την ανοσία από εμβόλια και από προηγούμενες μολύνσεις, η συνολική παγκόσμια απειλή είναι πιθανό να είναι πολύ σημαντική.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη