Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς και αλλαγή χρόνου... με τεστ: Rapid για εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους, self για όλους στα σπίτια, σήμερα οι ανακοινώσεις

eurokinissi

«Κλείδωσε», όπως σας έχει ενημερώσει από την Δευτέρα το Dnews, το μέτρο των rapid test για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς και για τους πλήρως εμβολιασμένους, με το κόστος να βαραίνει τους πολίτες. Σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις, οι οποίες επισπεύστηκαν λόγω της μετάλλαξης Όμικρον και του φόβου για «έκρηξη» των κρουσμάτων, με τα μέτρα να πιάνουν και τους εμβολιασμένους.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το… τοπίο, για τα μέτρα που θα ληφθούν από την κυβέρνηση για τις ημέρες των γιορτών, μετά τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής επιστημόνων, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Dnews οτι κλειδώνει το μέτρο των rapid test και για τους εμβολιασμένους για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς ώστε να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας.

Το μέτρο αναμένεται να φέρει σφοδρές αντιδράσεις από πολίτες και φαρμακοποιούς. Ήδη, οι φαρμακοποιοί, όπως παρουσίασε σε ρεπορτάζ του το Dnews, είναι σφόδρα αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς «θα υπάρχουν μεγάλες ουρές έξω από φαρμακεία».

Σήμερα στις 10:00 συνεδριάζει η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων και 13:00 η ολομέλεια της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Αμέσως μετά αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Το μέτρο που θα ανακοινωθεί, φαίνεται ότι δεν θα αφορά το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, αλλά μόνο της Πρωτοχρονιάς, όπου θα είναι υποχρεωτικό το rapid test σε μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.

Η υποχρέωση δεν θα αφορά την παραμονή των Χριστουγέννων, γιατί δεν προλαβαίνουν μέσα σε 4 ημέρες να προετοιμαστούν ο κρατικός μηχανισμός, οι πολίτες, αλλά ούτε οι καταστηματάρχες.

Παράλληλα, η Ελλάδα «ακολουθεί» με διαφορά περίπου 15 ημερών την Ευρώπη σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον, κι έτσι το πιο κρίσιμο σημείο θεωρούνται οι τελευταίες ημέρες του Δεκέμβρη.

Αρνητικό rapid test θα πρέπει να δείξουν όλοι οι ενήλικες που έχουν κάνει το εμβόλιο ή φέρουν πιστοποιητικό νόσησης, και τα παιδιά άνω των 5 ετών. Η διάρκεια του θα είναι είτε 48, είτε 72 ώρες και όχι 24, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στα φαρμακεία.

revegion1

Ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε τίποτα.

«Η επιτροπή θα συνεδριάσει και αύριο και θα εισηγηθεί». Η επιτροπή των επιστημόνων θα πει την τελευταία λέξη αλλά οι υπουργοί έστρωσαν ήδη το χαλί. Οι ανεμβολίαστοι δεν έχουν έτσι κι αλλιώς πρόσβαση σε κλειστούς χώρους. Άρα το μέτρο αφορά τους εμβολιασμένους οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν και αρνητικό τεστ για να μπουν σε χώρους διασκέδασης.

Ρεβεγιόν στο σπίτι - Τι θα γίνει τα Χριστούγεννα

Όσον αφορά τα ρεβεγιόν στο σπίτι, θα υπάρξει αυστηρή σύσταση για rapid test τόσο σε οικοδεσπότες, όσο και σε φιλοξενούμενους. Το rapid test θα έχει ισχύ 48 ωρών, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να το κάνουν και στις 30 Δεκεμβρίου, ενώ οι έλεγχοι αναμένεται να είναι σαρωτικοί εκείνες τις ημέρες. Όσον αφορά τα Χριστούγεννα, δε θα αλλάξει κάτι και μένει η σύσταση για πραγματοποίηση self test και καλό αερισμό του σπιτιού.

Μέτρα μετά τις γιορτές

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Κυβέρνηση για τα κρούσματα είναι ανησυχητικά, γεγονός που δείχνει ότι μετά τις γιορτές ίσως έχουμε νέα μέτρα.

Ο γενικός πληθυσμός δείχνει ότι ένας στους τρεις πολίτες είναι ανεμβολίαστος και υπάρχει μεγάλο κομμάτι πληθυσμού από τους 60 και άνω ανεμβολίαστων που θα δημιουργήσει θέμα με τη μετάλλαξη Όμικρον ενώ γυρω στις 15 Γενάρη θα αρχίσει αυτή η μετάλλαξη να επικρατεί στην Ελλάδα και ενδεχομένως να συμβαδίζει με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Στα μέτρα που εξετάζονται για μετά τις γιορτές δεν είναι το lockdown, τουλάχιστον ακόμα, αλλά το κυλιόμενο ωράριο και το θέμα της υποχρεωτικής τηλεργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας καταγράφονται 26 κρούσματα της μετάλλαξης «Όμικρον».



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3J9vKgK
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη