Λαμία: Μήπως πρέπει να μπει σε προτεραιότητα η απόκτηση νέων ελεύθερων χώρων για πράσινο;


Μήπως πρέπει να μπει σε προτεραιότητα η απόκτηση νέων ελεύθερων χώρων

για πράσινο στη Λαμία;

 

Η έλλειψη χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής μέσα στην κατοικημένη περιοχή δεν είναι μόνο της Λαμίας. Παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις ελληνικές πόλεις. Στη Λαμία καμία δημοτική αρχή τα τελευταία πενήντα χρόνια δεν έκανε κάτι για να προστατέψει, όχι να αυξήσει, τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο. Αυτό οφείλεται - εντελώς επιγραμματικά - στη μεγάλη αξία της γης και, κυρίως, στην έλλειψη οράματος από τους διοικούντες και τις δημοτικές αρχές, στην έλλειψη στόχων και προτεραιοτήτων, αλλά και στα διάφορα μικροσυμφέροντα και τις συντεχνίες, που επί πολλά χρόνια καθυστερούσαν την επέκταση του Σχεδίου Πόλης. Αποτέλεσμα να επικρατήσει το τσιμέντο, η ασυδοσία των καταπατητών και η οικοπεδοποίηση των πάντων.

 

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Η απόκτηση ελεύθερων χώρων για να βελτιωθούν κάπως τα πράγματα, προϋποθέτει χρήματα. Αυτά μας λείπουν∙ αλλά έχω και την εντύπωση ότι διαχρονικά δεν ήταν και δεν είναι στην προτεραιότητα των δημοτικών αρχών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη δεν χρηματοδοτεί αγορά γης. Δόθηκαν και δίνονται αρκετά χρήματα για έργα, αλλά δε πληρώνει τα οικόπεδα.

 

Το Πράσινο Ταμείο όμως, οργανισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μαζεύει πρόστιμα από αυθαίρετα και ημιυπαίθριους, από πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις. Κι ενώ είναι το μόνο δυνατό Ταμείο που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τέτοιες αγορές ελεύθερων χώρων, το κάνει πολύ περιορισμένα. Πολύτιμοι πόροι του Πράσινου Ταμείου κατευθύνονται σε ανακατασκευές πλατειών – δες Πλατεία Πάρκου! - και άλλων υπαρχόντων λειτουργικών χώρων και οι δήμοι βολεύονται απορροφώντας αυτά τα χρήματα και δε φωνάζουν προς το αρμόδιο υπουργείο ότι αυτό που λείπει στις πόλεις, είναι κυρίως οι ελεύθεροι χώροι.

 

Ας το πούμε όμως: Οι ευκαιρίες για απόκτηση οικοπέδων που παραμένουν αδόμητα δεν θα είναι στο διηνεκές. Οι δήμοι, και εν προκειμένω ο Δήμος της Λαμίας, πρέπει να δει με απόλυτη προτεραιότητα την αγορά τέτοιων εκτάσεων. Χρήματα για έργα θα βρεθούν από τα διαχρονικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από επόμενα χρηματοδοτικά μέσα. Χρήματα δικά μας όμως, ζεστά στα ταμεία των δήμων, δεν βρίσκονται συχνά. Ο αναπροσανατολισμός των δαπανών από το Πράσινο Ταμείο για την αγορά τέτοιων οικοπέδων είναι μια λύση και μια σημαντική βοήθεια.

 

Λαμία, 13.1.2022

 

Στέφανος Σταμέλλος

http://www.e-ecology.gr

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos/

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη