-->

Ο κορονοϊός μεταδίδεται ακόμα και μετά από δέκα μέρες λοίμωξης

pixabay

Ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό ακόμα και μετά τις δέκα ημέρες λοίμωξης, αναφέρει μικρή βρετανική επιστημονική μελέτη.

Ένας στους δέκα ασθενείς μπορεί να διατηρεί ιικό φορτίο ικανό να μεταδοθεί ακόμα και μετά από δέκα ημέρες από την αρχική διάγνωση σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει αν ο ιός είναι δυνητικά ακόμα ενεργός. Ανέλυσαν δείγματα από 176 ανθρώπους που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί θετικοί με μοριακό τεστ PCR.

Όπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη, το 13% των ατομών είχε θετικό τεστ μετά από δέκα ημέρες, με τον ιό μάλιστα σε επίπεδα που θα μπορούσαν να είναι μεταδοτικά. Κάποιοι από τους ανθρώπους μάλιστα διατήρησαν τέτοια επίπεδα για διάστημα ακόμα και 68 ημερών, χωρίς πάντως αυτό κατ' ανάγκη να σημαίνει ότι ήταν μεταδοτικοί καθ' όλο το διάστημα.

«Μολονότι πρόκειται για μία σχετικά μικρή μελέτη, τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ένας δυνητικά ενεργός ιός μπορεί μερικές φορές να επιμείνει πέρα από την περίοδο των δέκα ημερών και έτσι πιθανώς να αποτελεί κίνδυνο για συνεχιζόμενη μετάδοσή του. Επιπλέον, δεν βρέθηκε κάτι κλινικά αξιοσημείωτο σε αυτούς τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ποιοι είναι», δήλωσε η δρ Χάρις.

Τα τεστ PCR, που ανιχνεύουν την παρουσία του κορονοϊού, ενώ μπορούν να πουν εάν κάποιος είχε μολυνθεί πρόσφατα, δεν είναι σε θέση να διακρίνουν εάν ο ιός είναι ακόμη ενεργός και άρα πιθανώς ικανός να μεταδοθεί. Το τεστ που χρησιμοποίησαν οι Βρετανοί ερευνητές δίνει θετικό αποτέλεσμα μόνο όταν ανιχνεύει ενεργό ιό.

«Οι άνθρωποι που συνεχίζουν να είναι μεταδοτικοί μετά από δέκα ημέρες μπορεί να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», ανέφερε ο ερευνητής Μέρλιν Ντέηβις.from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/33uRWBQ
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->