Ανακοινώνεται πακέτο μέτρων για να «σβήσει η φωτιά» από πανδημία και ακρίβεια

Ανακοινώνεται πακέτο μέτρων για να «σβήσει η φωτιά» από πανδημία και ακρίβεια

Με ένα πακέτο μέτρων χαμηλού δημοσιονομικού κόστους θα επιχειρήσει, σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διπλή κρίση που πλήττει την οικονομία.

Το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει πακέτο μέτρων με στόχο να περιορίσει τις συνέπειες από την πανδημία και την αύξηση των τιμών, χωρίς ωστόσο να δοκιμάσει τα ήδη περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια.

Το πακέτο μέτρων θα κινηθεί στο πλαίσιο των παρεμβάσεων οι οποίες εξαγγέλθηκαν λίγο πριν το τέλος του 2021, με αφορμή και τότε την αυστηροποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, θα υπάρχουν και ορισμένες διαφορές όπως είναι το πάγωμα των υποχρεώσεων που λήγουν τον Ιανουάριο (φόροι και εισφορές), καθώς και η διεύρυνση της λίστας των ΚΑΔ που δικαιούνται να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης.

Προς το παρόν θέμα μεγαλύτερου κουρέματος για τα χρέη από την επιστρεπτέα προκαταβολή δεν τίθεται, καθώς η έναρξη της περιόδου αποπληρωμής έχει πάρει παράταση μέχρι και το τέλος Ιουνίου και οποιαδήποτε αλλαγή θα εξεταστεί όταν θα πλησιάζει η ώρα για την καταβολή των οφειλόμενων ποσών. Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς το «κούρεμα» του ποσού φθάνει το 75%.

Αντίστοιχη σκέψη υπάρχει και για το πρόγραμμα των παγίων δαπανών που θα τρέχει για τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, στο τραπέζι προς εξέταση βρίσκονται προτάσεις για την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ προκειμένου να δημιουργηθούν προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων με φθηνά κεφάλαια κίνησης. Το σχήμα έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινώσει:

1. Παράταση για τις επόμενες δύο εβδομάδες του μέτρου αναστολής συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού, για το 25% των εργαζομένων που ανήκουν σε πληττόμενες επιχειρήσεις στους κλάδους του πολιτισμού και της εστίασης. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν από το μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ το ποσό που αναλογεί στο διάστημα που η σύμβαση τους θα είναι σε αναστολή. Η λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ από τους τομείς του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας, αναμένεται να διευρυνθεί.

2. «Πάγωμα» και για τον Ιανουάριο των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

3. Παράταση στην προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 36 εως και 72 δόσεων. Ταυτόχρονα, θα παραταθεί η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση για όσους ανήκουν στις κατηγορίες των πληττόμενων ΚΑΔ. Μετά την παράταση που είχε δοθεί η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει στις 26 Ιανουαρίου 2022, αλλά μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Όσοι τελικά ενταχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε ορίζοντα 36 μηνιαίων δόσεων χωρίς τόκο, ή 72 δόσεων με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

4. Πρόβλεψη για την παροχή άδειας σε γονείς με παιδιά – μαθητές που νοσούν από κορονοϊό. Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ, προκειμένου να καλυφθούν και οι γονείς που τις προηγούμενες ημέρες έκαναν χρήση κανονικής άδειας για να μείνουν σπίτι με τα παιδιά τους. Με την νέα ρύθμιση θα αλλάξει το εύρος της συγκεκριμένης άδειας, η οποία είχε προβλεφθεί μεν το 2020 για ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά για 14 ημέρες καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ ήταν διαφορετικά στις πρώτες φάσεις της πανδημίας. Πλέον η άδεια ειδικού σκοπού θα δίνεται ανεξάρτητα από το αν κλείνει ή όχι το σχολικό τμήμα και οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό COVID-19 των παιδιών τους, θα δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ανάλογα με τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι το πακέτο μέτρο θα επανεξεταστεί το επόμενο διάστημα, βάζοντας στο τραπέζι, εφόσον χρειαστεί, και επιπλέον μέτρα, όπως το μεγαλύτερο «κούρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολή.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3fp8luc
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη