-->

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε θα «τρέξει» το πρόγραμμα, ποιες συσκευές θα καλύπτει

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε θα «τρέξει» το πρόγραμμα, ποιες συσκευές θα καλύπτει

Πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών μέσω επιδότησης, ως μία λύση μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος, η τιμή του οποίου έχει εκτιναχθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης, ετοιμάζεται για το 2022.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών για να μπορέσουν τα νοικοκυριά να αντικασταστήσουν τις παλαιές και ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ, λίγες μέρες μετά τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος είπε ότι «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα τρέξει το πρόγραμμα».

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ακόμη ότι έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί ο οδηγός του προγράμματος για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική κατάστασή τους και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών.

Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι όλα τα σπίτια «να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές με καινούριες, ώστε να μειώσουμε και κόστος ρεύματος και να βοηθήσουμε περιβάλλον και να έχουν μια πολύ καλύτερη οικοσκευή στο σπίτι τους».

Τι ισχύει στην Κύπρο

Το ελληνικό «μοντέλο» επιδότησης θα καλύπτει έτσι ένα μέρος της αγοράς ως voucher, αλλά θα αποτελεί απλώς ένα πρώτο κίνητρο για να προβεί κάποιος στην αντικατάσταση του παλαιού μηχανήματος. Αναμένεται ότι και οι εταιρείες ηλεκτρονικών συσκευών θα σπεύσουν να «επιδοτήσουν» μαζικά την πώληση νέων μοντέλων τους, ενώ και οι ίδιοι οι καταναλωτές έχουν λόγους να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πετύχουν εξοικονόμηση λογαριασμών και απόσβεση της αγοράς μέσα σε λίγους μήνες από την αγορά του.

Στόχος είναι πριν το καλοκαίρι να έχουν αντικατασταθεί εκατοντάδες χιλιάδες κλιματιστικά μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας με καινούργια, καθώς καταναλώνουν 30% - 40% λιγότερο ρεύμα από εκείνα της περασμένης δεκαετίας.

Στην περίπτωση της Κύπρου πάντως το πρόγραμμα ανέρχεται σε δαπάνη 5 εκατομμυρίων ευρώ (ενώ στην Ελλάδα θα είναι πολλαπλάσια λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων) και αφορά σε επιδότηση έως 5 συσκευών ανά ευάλωτο νοικοκυριό, δηλαδή:

• έως 3 κλιματιστικά με επιδότηση 300-500 ευρώ ανάλογα με τα BTU.
• 1 πλυντήριο με επιδότηση 300-400 ευρώ ανάλογα με το βάρος πλύσης.
• 1 ψυγείο/καταψύκτη με επιδότηση 400-600 ευρώ ανάλογα με τα λίτρα της χωρητικότητάς του.

Και συγκεκριμένα:

222from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3I7akQp
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->