Πώς 100 νέοι που ήθελαν να επιστρέψουν για εργασία στην Ελλάδα... κόλλησαν σε ένα e-mail

Πώς 100 νέοι που ήθελαν να επιστρέψουν για εργασία στην Ελλάδα... κόλλησαν σε ένα e-mail

Το brain gain κόλλησε στα «γρανάζια» ενός e- mail. Περίπου 100 άτομα που έχουν υποβάλει όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, βρίσκονται εκτός του νόμου.

Η ελκυστική νομοθεσία που έχει εισαχθεί πρόσφατα έχει προσελκύσει ανθρώπους που επιθυμούν με ευνοϊκούς όρους να ξαναγίνουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, απασχολούμενοι σε νέες θέσεις εργασίας ή προβαίνοντας σε έναρξη δραστηριότητας ως αυταπασχολούμενοι, απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα για μια επταετία.

Το ενδιαφέρον για την υπαγωγή στις νέες διατάξεις είναι αυξημένο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, περίπου 100 άτομα, παρά το γεγονός ότι έχουν υποβάλει όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, βρίσκονται εκτός του νόμου καθώς η ηλεκτρονική αίτηση και τα δικαιολογητικά τους χάθηκαν… στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Οι αιτήσεις 100 ατόμων χάθηκαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, παρά το ότι είχαν υποβάλει όλα τα δικαιολογητικά.

Ένας από αυτούς έκανε αίτηση στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού για να γίνει φορολογικός κάτοικος Ελλάδας με βάση το νέο πλαίσιο νόμου. Στην πορεία τού ζητήθηκαν νέα δικαιολογητικά, πρόσθετα, τα οποία και προσκόμισε με ηλεκτρονικό τρόπο. Ωστόσο, ύστερα από δύο μήνες, τον Ιανουάριο του 2022, η αίτησή του απορρίφθηκε, καθώς η αρμόδια αρχή υποστήριξε ότι δεν είχε αποστείλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ολα τα απαιτούμενα στοιχεία είχαν όμως αποσταλεί και μάλιστα ο πολίτης έχει στην κατοχή του και αποδεικτικό παραλαβής, στο οποίο αναφερόταν ότι η ΔΟΥ έλαβε το email.

«Eπειτα από άπειρα emails και τηλέφωνα, το μυστήριο λύθηκε: το email γέμιζε, δηλαδή δεν τα παραλάμβανε στην πραγματικότητα, ενδεχομένως γιατί οι υπάλληλοι δεν έκαναν ξεκαθάρισμα της αλληλογραφίας τακτικά, ωστόσο έστελνε αυτομάτως κανονικά αποδεικτικό παραλαβής». Το υπουργείο προσπάθησε να δώσει λύση, όμως ο νόμος προβλέπει ότι οι αιτήσεις επανεξετάζονται εφόσον υποβληθούν ξανά δικαιολογητικά μέχρι τις 29 Απριλίου. Ωστόσο, με το τελευταίο άρθρο του νομοσχεδίου εισέρχεται μία νέα προϋπόθεση. Αφορά αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 1-1-2022. Δηλαδή, αφήνει εκτός όσους είχαν υποβάλει κανονικά τις αιτήσεις τους, πριν από το 2022.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ζήτησε να ενημερωθεί αμέσως για το ζήτημα και ξεκαθαρίζει στην «Κ» ότι, εάν όντως υπάρχει θέμα με τη χωρητικότητα των emails, τότε θα πραγματοποιηθεί άμεση αποκατάσταση της εικόνας του φορολογουμένου και διεκπεραίωση του αιτήματός του. «Διαρκής στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη. Γι' αυτό και σε περιπτώσεις δυσλειτουργιών αντιδρούμε άμεσα για την επίλυσή τους, σε συνεργασία και με τους φορείς που τυχόν εμπλέκονται σε αυτές», αναφέρει ο κ. Πιτσιλής. Παράλληλα, από την ΑΑΔΕ τονίζουν ότι η διαδικασία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα σταματήσει και πλέον όλα θα γίνονται μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου». Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ήταν λύση ανάγκης για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία.

 



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/xlXDtSk
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη