Φορολογικές Δηλώσεις 2022: Ελαφρύτερα τα πρώτα εκκαθαριστικά

Φορολογικές Δηλώσεις 2022: Ελαφρύτερα τα πρώτα εκκαθαριστικά

Ελαφρύτερα είναι τα πρώτα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς πάνω από 7 στους 10 φορολογούμενους είτε δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο είτε έχουν επιστροφή από την Εφορία.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι η συνέχιση της πανδημίας και η πίεση που προκάλεσε στα εισοδήματα των περισσότερων και το 2021, είχε ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον για τους πρώτους 100.000 που υπέβαλαν φορολογική δήλωση, ο λογαριασμός να παραμένει είτε μηδενικός, είτε να έχουν και επιστροφη φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις πρωτες περίπου 100.000 δηλώσεις μολις το 25% των φορολογούμενων παραλαμβάνει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα με το ύψος του πρόσθετου φόρου να κυμαίνεται σε μέσα επίπεδα στα 470 ευρώ.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν εκδοθεί 138.004 εκκαθαριστικά σημειώματα σύμφωνα με τα οποία:

• Το 59,96% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από τα 138.004 εκκαθαριστικά σημειώματα τα 82.746 είναι μηδενικά.
• Για το 15,46% των φορολογουμένων ή 21.331 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 6,2 εκ. ευρώ δηλαδή 291 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθένα.
• Συνολικά το 75,33% των φορολογούμενων που υπέβαλαν δήλωση δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο ή έχουν επιστροφή
• Το 24,58% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Συγκεκριμένα, για 33.927 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 16,06 εκατ.. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 473 ευρώ.

Η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία δόση στα τέλη Φεβρουάριου του 2023.

Και φέτος ισχύσει η έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 29 Ιουλίου.

Από φέτος οι φορολογούμενοι πριν υποβάλουν οριστικά τη δήλωση τους, έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν σε ένα συγκεντρωτικό πίνακα τα εισοδήματα τους από κάθε πηγή, τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει με βάση τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από τους υπόχρεους φορείς, ενώ φέτος θα πρέπει να συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, προκειμένου να λάβει επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος .

Ποιοι «έτρεξαν» να υποβάλουν δήλωση

Οι περισσότεροι από αυτούς που έσπευσαν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μόλις από το πρώτο δεκαήμερο που άνοιξε η πλατφόρμα, είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι θα έχουν επιστροφή φόρου. Πρόθεση της ΑΑΔΕ είναι πλέον το πιστωτικό ποσό του φόρου εισοδήματος να μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο όπως ο ΕΝΦΙΑ, οι δόσεις των ρυθμίσεων. Μετά τον έλεγχο και εφόσον δεν προκύπτουν βεβαιωμένες οφειλές το ποσό πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.



from DNews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/0u3w6DO
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη