ΕΝΦΙΑ 2022: Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι... των εκκαθαριστικών - Ποιοι απαλλάσσονται από τον φόρο

ΕΝΦΙΑ 2022: Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι... των εκκαθαριστικών - Ποιοι απαλλάσσονται από τον φόρο

Η εκκαθάριση ολοκληρώνεται και πλέον πλησιάζει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αναμένουν εντ΄΄ος των επόμενων ημερών να δουν το νέο λογαριασμό του φόρου.

Από φέτος ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Μαΐου 2022 και η τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2023.

Πολύ πιθανό σενάριο, θεωρείται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να «ανέβουν» στο site της ΑΑΔΕ το Σάββατο 30 Απριλίου.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αυτό μπορείτε να το βρείτε στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, ενώ θα χρειαστείτε τους κωδικούς Taxisnet για να μπείτε στην εφαρμογή.

Αναλυτικά τα βήματα:

  • Αρχική σελίδα του myAADE
  • Κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  • Κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
  • Κλικ στην επιλογή «Ακίνητα»
  • Κατεβαίνετε στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.
  • Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον τελικό λογαριασμό για το φόρο τους να είναι μειωμένος, ακόμα και πάνω από 30%.

Χωρίς άγχος για το νέο λογαριασμό θα ενημερωθούν για τα εκκαθαριστικά τους και οι σχεδόν 900.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν θα βρουν καμία αλλαγή στο φόρο τους.

Αντίθετα υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021 θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 350.000 ιδιοκτήτες θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021.

Οι ιδιοκτήτες που θα δουν τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα είναι οι περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπου οι περιοχές τους εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ αλλάζει τις κλίμακες, άρα και τον τρόπο υπολογισμού του φόρου. Συγκεκριμένα, ακίνητο με τιμή ζώνης από 2.000 έως 2.500 ευρώ θα υπολογίζεται πλέον με συντελεστή 3,7, από 6 που ήταν πριν τις αλλαγές, ενώ σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης από 2.500 έως 3.000 ο νέος συντελεστής μειώνεται στο 4,5 από 7,6.

Υψηλότεροι είναι οι νέοι συντελεστές για περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 4,500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Οι αλλαγές φέρνουν αυξήσεις στο φόρο για ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης από 4,501 έως και 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, καθώς ο συντελεστής από 11,3 αυξάνεται στο 13,4, ενώ για ακίνητα σε τιμή ζώνης πάνω από 5.000 ευρώ το τετραγωνικό, ο συντελεστής αυξάνεται στο 16,20 από 13 που ήταν.

Μειωμένοι έως και 80% θα είναι οι νέοι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων. Για παράδειγμα, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ το τ.μ., ο συντελεστής πέφτει σε 0,0375 αντί για 0,1850 ευρώ, ενώ για αξία οικοπέδου πάνω από 5.000 ευρώ το τ.μ. ο νέος συντελεστής προσγειώνεται σε 9,250 από 11,250 ευρώ το τ.μ.

Ειδικά για τα έτη 2021, 2022 και 2023 απαλλάσσονται:

α) τα ακίνητα, που ευρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021 και έως τη δημοσίευση της παρούσας και για τις οποίες εκδίδονται πράξεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξή τους σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι Δελτίου Επανελέγχου ή Έκθεσης Αυτοψίας, σύμφωνα με τα οποία το κτίριο έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο ή ακατάλληλο για χρήση, ή Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που εκδίδονται έως τις 28.2.2022, εφόσον κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά.

β) Τα αγροτεμάχια, των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι κάτοχοι βεβαίωσης καταστροφής από τα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΕΕ) των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίες εκδίδονται έως τις 28.2.2022, εφόσον κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά. Τα ΤΑΕΕ εκδίδουν τις ως άνω βεβαιώσεις, αφού λάβουν τα οικεία στοιχεία των αγροτεμαχίων που έχουν εκτιμηθεί ως κατεστραμμένα από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Η απαλλαγή χορηγείται με βάση τις αιτήσεις που υποβάλλονται στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ στη διαδικτυακή πύλη «arogi.gov.gr». Εφόσον, μετά τη χορήγηση της απαλλαγής, διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησής της, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της βεβαίωσης μήνα, εντόκως σύμφωνα με το άρθρο 54 Β' του ν. 4174/2013 (Α'256).

Ειδικότερα τα ακίνητα που ευρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας απαλλάσσονται για τα έτη 2021 και 2022, εφόσον κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά.

Μείωση του Φόρου 50% ή 100%

Διατηρούνται οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Ο υπολογισμός των εκπτώσεων θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2020 που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2021.

Απαλλαγή κατά 50% του ΕΝΦΙΑ

Συγκεκριμένα, για να έχει ο φορολογούμενος την έκπτωση του 50%, θα πρέπει να έχει σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους να μην έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
iii. Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Απαλλαγή κατά 100% του ΕΝΦΙΑ

Αντίστοιχα σε ότι αφορά στους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τα άτομα με βαριά αναπηρία άνω του 80%, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, δικαιούνται 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, σε περίπτωση που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων, στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/ELPgcUa
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη