Εφορία: Ετοιμάζονται «ραβασάκια» σε αδήλωτα ακίνητα τύπου Airbnb

Εφορία: Ετοιμάζονται «ραβασάκια» σε αδήλωτα ακίνητα τύπου Airbnb

Στο «κυνήγι» των αδήλωτων ακινήτων που οι ιδιοκτήτες τους τα αξιοποιούν για βραχυχρόνιες μισθώσεις, μπαίνει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός σε μια προσπάθεια να εντοπίσει αδήλωτα εισοδήματα.

Σε πρώτη φάση στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι δεν δήλωσαν τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Οι ελεγκτές έχουν προχωρήσει σε διασταυρώσεις όσων ακινήτων δηλώθηκαν για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών Airbnb, ΗomeAway, Booking.com και σε όσα έχουν εντοπιστεί να μην έχουν δηλώσει στην πλατφόρμα. Για τη δεύτερη κατηγορία ετοιμάζονται «ραβασάκια» με αυστηρή σύσταση για συμμόρφωση.

Εάν οι ιδιοκτήτες αγνοήσουν τη σύσταση για συμμόρφωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαρύ πρόστιμο. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τις οποίες έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι.

Όσοι ιδιοκτήτες αγνοήσουν το ειδοποιητήριο της ΑΑΔΕ πέρα από το πρόστιμο των 5.000 ευρώ το οποίο πολλαπλασιάζεται και μπορεί να φτάσει τα 20.000 ευρώ, κινδυνεύουν και με διαγραφή από τις ψηφιακές πλατφόρμες στις οποίες έχουν αναρτήσει και εκμεταλλεύονται τα ακίνητα τους.

Η διαδικασία προβλέπει για τους ιδιοκτήτες που έχουν συνεργασία με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για την ενοικίαση των ακινήτων τους, ότι κάθε χρόνο έως τα τέλη Φεβρουαρίου πρέπει να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ή να διορθώνουν τυχόν λάθη στις προσωρινές δηλώσεις που έχουν υποβάλει.

Επίσης κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να έχει αριθμό μητρώου ακινήτου από την ΑΑΔΕ. Ο μοναδικός αριθμός αυτός συνδέεται με την κίνηση του ακινήτου (μίσθωση, ύψος ενοικίου, «κλειστό διαμέρισμα) ενώ αν ο ιδιοκτήτης δεν λάβει αυτό τον αριθμό μητρώου, οι πλατφόρμες δεν του επιτρέπουν να ανεβάσει σε αυτές το ακίνητο του.

Το πρόστιμο των 5.000 ευρώ

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το πρόστιμο των 5.000 ευρώ επιβάλλεται στις εξής περιπτώσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου. Από τη διαπίστωση της παράβασης, ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/VEd0BQv
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη