Οξεία ηπατίτιδα: Αν κάποιο παιδί χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος θα πάει στην Ιταλία

Οξεία ηπατίτιδα: Αν κάποιο παιδί χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος θα πάει στην Ιταλία

Εάν ο μη γένοιτο χρειαστεί ένα παιδί να κάνει μεταμόσχευση ήπατος θα πάει στην Ιταλία, δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης.

«Τα παιδιά από την Ελλάδα που χρειάζονται μεταμοσχεύσεις πηγαίνουν εκεί (σ.σ. στην Ιταλία)» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΜ καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, αναφερόμενος στο θέμα που έχε ξεσπάσει με την οξεία ηπατίτιδα.

Όπως διευκρίνισε, στην Ελλάδα υπάρχει ήδη μέσω του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων μία διακρατική συμφωνία με τον αντίστοιχο Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων της Ιταλίας. «Τα παιδιά από την Ελλάδα που χρειάζονται μεταμοσχεύσεις πηγαίνουν εκεί. Κατά κύριο λόγο διοχετεύονται στο νοσοκομείο της Ρώμης Bambino Gesu, ή στο Ismet Hospital που είναι μεγάλο παράρτημα Αμερικανικού Πανεπιστημίου και βρίσκεται στο Παλέρμο». Στην Ελλάδα, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΜ, έχουν γίνει πολύ λίγες μεταμοσχεύσεις ήπατος παιδιών, στη δεκαετία του 2000 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
 
«Ποτέ δεν είχαμε ένα καλό πρόγραμμα μεταμόσχευσης ήπατος παιδιών» ανέφερε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. «Η μεταμόσχευση ήπατος είναι μία πολύπλοκη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς, πάρα πολλές ιατρικές ειδικότητες, θέλει πολύ μεγάλη οργάνωση και σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να στηθεί ένα πρόγραμμα σε επείγουσα βάση και να λειτουργήσει με επιτυχία. Αυτό τον καιρό γίνεται προσπάθεια γενικά συνολικής αναδιοργάνωσης των μεταμοσχεύσεων των συμπαγών οργάνων στη χώρα μας. Υπάρχει ένα πολύ καλό Εθνικό Σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, το οποίο έχει παρουσιαστεί από το περσινό καλοκαίρι στον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Υγείας, στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπάρχει κοινή αποδοχή και ήδη δουλεύονται με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες υλοποίησης. Χρειάζονται νέοι νόμοι και κάποιες διαδικασίες, οπότε δεν είμαστε έτοιμοι σε αυτή τη φάση να προλάβουμε το επείγον του πράγματος, αν χρειαστεί», είπε ο κ. Παπαθεοδωρίδης.

Οι μεταμοσχεύσεις ήπατος γίνονται και από πτωματικούς και από ζώντες δότες (συνήθως από γονείς αυτών των παιδιών) όπως είπε ο κ. Παπαθεοδωρίδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/CiOs27Y
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη