Πλεύρης: Βρισκόμαστε σε επιφυλακή για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά, αναλυτικά τα συμπτώματα

Πλεύρης: Βρισκόμαστε σε επιφυλακή για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά, αναλυτικά τα συμπτώματα

Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα ηπατίτιδας λέει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ωστόσο, βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή.

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία. Εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχεση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5.

Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή.

Για Σανγκάη: Πάντα είμαστε επιφυλακτικοί με τα στοιχεία που δίνει η Κίνα

Σχετικά με το πρωτοφανούς σκληρότητας lockdown στη Σανγκάη, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό από τη μετάλλαξη Όμικρον, «απλά η Κίνα θέλει να ακολουθεί μια πολιτική ''μηδενικού Covid''».

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «από εκεί και πέρα, πάντα είμαστε επιφυλακτικοί στα στοιχεία τα οποία δίνονται από τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά δεν έχουμε κάποια ένδειξη για να μας ανησυχεί συγκριτικά με την υπάρχουσα μετάλλαξη της όμικρον».

Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά διεθνώς. Ποια είναι τα συμπτώματα

Προβληματισμός επικρατεί διεθνώς για τα αυξανόμενα κρούσματα ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά που καταγράφονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ήδη, ο ΕΟΔΥ, με ανακοίνωσή του, ενημέρωσε για την κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κρούσμα.

Κάλεσε ωστόσο τους γιατρούς να είναι σε επαγρύπνηση για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως και 16 ετών που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία, αλλά και να ενημερώνουν άμεσα τον Οργανισμό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται με:

την κατανάλωση τροφής ή νερού που έχουν έρθει σε επαφή, κατά κάποιο τρόπο, με κόπρανα ατόμου που πάσχει από ηπατίτιδα Α. Αυτό εξηγεί τον όρο «κοπρανο-στοματική» οδός μετάδοσης της ηπατίτιδας Α και το γιατί η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, με ανεπαρκές δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης και σε ομάδες ατόμων με πτωχή ατομική υγιεινή.
τη στενή επαφή με άτομο που έχει ηπατίτιδα Α ή με σεξουαλική (στοματο-πρωκτική) επαφή.
σπανίως με αίμα (χρησιμοποίηση συριγγών σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών) κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της νόσου που ο ιός βρίσκεται για λίγες μέρες στο αίμα των ασθενών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατίτιδας

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/jn1SUDB
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη