-->

Έρχονται οι Λυρίδες: «Βροχή» από πεφταστέρια τη Μεγάλη Παρασκευή

Έρχονται οι Λυρίδες: «Βροχή» από πεφταστέρια τη Μεγάλη Παρασκευή

Οι Λυρίδες - η πρώτη σημαντική βροχή από πεφταστέρια της Άνοιξης - θα κορυφωθούν φέτος στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής προς χαράματα του Μεγάλου Σαββάτου.

Οι διάττοντες Λυρίδες θεωρούνται μια μέση «βροχή» που συνήθως διαρκεί από τις 16 έως τις 25 Απριλίου. Στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται μέχρι 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων.

Μερικές φορές δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές που παραμένουν ορατές οπουδήποτε στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές, μάλιστα, τα «πεφταστέρια» τους έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα 100 ανά ώρα.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα ('Αλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/bYT7aBk
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->