-->

Κοντογεώργης: «Ετοιμάζουμε παρέμβαση στο φυσικό αέριο για να μειωθεί η τιμή του ρεύματος»

Κοντογεώργης: «Ετοιμάζουμε παρέμβαση στο φυσικό αέριο για να μειωθεί η τιμή του ρεύματος»

«Έχουμε μπροστά μας διάφορες ευρωπαϊκές συναντήσεις κορυφής, όπου θα εξεταστούν αυτά τα ζητήματα», υπογράμμισε ο  κ. Κοντογεώργης.

Για την αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου καθώς και για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που υπάρχει αυτή τη στιγμή, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης.

«Χρειάζεται να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος για τον λόγο ότι τους τελευταίους μήνες και ειδικά με την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπήρχε μια αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που –πολλές φορές και για μεγάλα διαστήματα- δεν ανταποκρινόταν στους κανόνες προσφοράς και ζήτησης. Επομένως θα πρέπει και η ΕΕ αλλά και σε εθνικό επίπεδο να επεξεργαστούμε σχέδια για να καταφέρουμε να υπάρξει αυτή η αποσύνδεση», τόνισε ο κ. Κοντογεώργης, μιλώντας στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας».

«Είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, προέκυψε με βία και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Επομένως ο δικός μας σχεδιασμός προσαρμόζεται σε αυτές τις συνθήκες οι οποίες αλλάζουν και κανείς δεν γνωρίζει το βάθος και την ένταση της κρίσης. Αλλά στο πλαίσιο αυτό κάνουμε κάθε τι δυνατό και νομίζω ότι θα υπάρξει ένα πλαίσιο παρέμβασης το επόμενο διάστημα, που μπορεί να δίνει λύση», επισήμανε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα, καθώς το σχέδιο είναι υπό επεξεργασία.

Επιδοτήσεις στο ρεύμα 

Σύμφωνα με τον ίδιον, «περίπου το 80% του πληθωρισμού είναι εισαγόμενος. Είναι προφανές ότι εφόσον υπάρξει μια αποκλιμάκωση στις ενεργειακές τιμές, αυτό θα αποτυπωθεί και στα βασικά αγαθά, πέραν των ενεργειών που έχουμε κάνει ήδη για τον περιορισμό της αισχροκέρδειας και τους ελέγχους». Πρόσθεσε, δε, ότι «προφανώς οι επιδοτήσεις που δόθηκαν στο ρεύμα από τον Σεπτέμβριο και μετά δεν κάλυψαν όλο το εύρος των αυξήσεων, όμως σε ένα βαθμό κατάφεραν να απομειώσουν αυτή την ένταση που υπήρχε».

«Σε κάθε περίπτωση, βασική μας μέριμνα είναι το πώς θα ελαφρυνθούν οι συμπολίτες μας και να απομειώσουμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Κινούμαστε και στο ευρωπαϊκό πεδίο. Έχουμε μπροστά μας διάφορες ευρωπαϊκές συναντήσεις κορυφής, όπου θα εξεταστούν αυτά τα ζητήματα», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους που έθεσε τα ζητήματα της κοινή ευρωπαϊκής απάντησης.

Ελαφρύνσεις

«Επομένως η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Μένει η ΕΕ, μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται σε αυτό το επίπεδο, να καταλήξει σε κάποια ζητήματα. Αν παρ΄ ελπίδα αυτές δεν ευοδωθούν, έχουμε πει ότι και σε εθνικό επίπεδο – πάντα μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών που υπάρχουν – θα βρούμε τους τρόπους εκείνους προκειμένου να υπάρχουν οι ελαφρύνσεις αυτές», πρόσθεσε ο κ. Κοντογεώργης.

 from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/fTFxOkE
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->