-->

ΝΑΤΟ: Φινλανδία και Σουηδία αποφασίζουν για την ένταξή τους στη Συμμαχία

ΝΑΤΟ: Φινλανδία και Σουηδία αποφασίζουν για την ένταξή τους στη Συμμαχία

Στο ενδεχόμενο Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας, Ρομπ Μπάουερ.

Ειδικότερα ο κ. Ρομπ Μπάουερ τόνισε πως η Συμμαχία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δεχθεί νέα μέλη, αλλά μόνο οι δύο χώρες μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν σε αυτή. «Αποτελεί ελεύθερη απόφαση οποιουδήποτε κράτους που θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ να υποβάλει αίτημα για ένταξη, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχουν πράξει», δήλωσε ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ μιλώντας για τη Σουηδία και τη Φινλανδία σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σεούλ. «Δεν αναγκάζουμε κανέναν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Εξάλλου πρόσθεσε ότι η Συμμαχία δεν έχει ασκήσει πίεση σε καμία χώρα να προσφέρει όπλα στην Ουκρανία.

Κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας αυτή την εβδομάδα ο Μπάουερ συζήτησε τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Σεούλ και ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψή του συνέπεσε με την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο χθες Δευτέρα, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε από τη Σεούλ στρατιωτική βοήθεια, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων και αντιαεροπορικών πυραύλων.

Ο Μπάουερ επεσήμανε ότι συζήτησε το αίτημα του Ζελένσκι με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, αλλά επιβεβαίωσε την πρόθεσή τους να προσφέρουν στην Ουκρανία μη φονική βοήθεια προς το παρόν.

«Αν ο πρόεδρος Ζελένσκι ζητήσει αυτού του είδους τα συστήματα, σημαίνει ότι τα χρειάζεται», τόνισε ο Ολλανδός ναύαρχος.

Ωστόσο η νοτιοκορεατική κυβέρνηση αποφασίζει αν προτίθεται και αν μπορεί να στείλει όπλα στην Ουκρανία, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν ζήτησε από τη Σεούλ να προσφέρει όπλα στο Κίεβο, όπως και το ίδιο δεν του προσφέρει όπλα, αν και χώρες μέλη της Συμμαχίας το πράττουν.

Ο Μπάουερ επεσήμανε ότι και η μη φονική βοήθεια -κράνη και ιατρικά κιτ μεταξύ άλλων- που έχει στείλει η Νότια Κορέα στην Ουκρανία είναι επίσης σημαντική.

Ο ίδιος δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα επικεντρωθεί στην ανατολική Ουκρανία, αφού αρχικά είχε επιτεθεί σε διάφορα μέτωπα.

Το ΝΑΤΟ και τα μέλη του θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν «ό,τι είναι δυνατό», προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωση της Ουκρανίας, αλλά δεν πρόκειται να στείλει δικά του αεροσκάφη ή στρατό στη χώρα, κατέληξε ο Μπάουερ.from DNews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/rcwQHTZ
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->