ΣΥΡΙΖΑ: Ο δεκάλογος του συνεδρίου, «η αρχή του τέλους του εφιάλτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ήδη αρχίσει»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο δεκάλογος του συνεδρίου, «η αρχή του τέλους του εφιάλτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ήδη αρχίσει»

Αέρας νίκης στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την μεγάλη συμμετοχή στο συνέδριο του κόμματος που έκλεισε τις εργασίες του την Κυριακή.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν με το τέλος του «εφιάλτη» της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ήδη αρχίσει. 

Επόμενη ημερομηνία- ορόσημο, «σταθμός για την αναγκαία πολιτική αλλαγή που θα δώσει ανάσα κι ελπίδα στον κόσμο», όπως υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η 15η Μαΐου.

«Η μαζική προσέλευση των ήδη εγγεγραμμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των πολιτών που θα εγγραφούν μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, η ισχυροποίηση του κόμματος και η ακόμα μεγαλύτερη γείωσή του με την κοινωνία και τα προβλήματά της θα έρθουν να επιβεβαιώσουν όχι απλά το τέλος του καθεστώτος Μητσοτάκη αλλά και την αυγή μίας νέας προοδευτικής κυβέρνησης» τονίζουν στελέχη του κόμματος.

Την ίδια ώρα, καταλήγουν σε δέκα βασικά συμπεράσματα από το συνέδριο:

1. Μαζική προσέλευση και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για την κορυφαία κομματική διαδικασία. Περισσότεροι από 10.000 σύνεδροι, μέλη και πολίτες από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στις τετραήμερες διαδικασίες στο κλειστό του Τάι Κβον Ντο. Τόσο για το Συνέδριο καθαυτό όσο και για τα θεματικά τραπέζια που γινόταν διεξοδικός διάλογος για τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου και τα οποία ήταν ασφυκτικά γεμάτα.

2. Το μομέντουμ της διεξαγωγής του αλλά και η οργάνωση του Συνεδρίου κρίνονται πολύ θετικά. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση χωρίς επιστροφή, λόγω των εγκληματικών επιλογών που εκτόξευσαν την κρίση ακρίβειας (έξι μήνες πριν τον πόλεμο), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς ανεβάζει τα ποσοστά του και κλείνει την ψαλίδα, αναφέρουν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

3. Μετά την ευρύτατη αποδοχή της πρότασης Τσίπρα επόμενος σταθμός είναι οι κάλπες της 15ης Μαΐου. Τα 61.600 μέλη του κόμματος αλλά και όσοι πολίτες θέλουν να ενταχθούν στις γραμμές του και να ενισχύσουν το αίτημα πολιτικής αλλαγής, θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για την ανάδειξη της συλλογικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε μία διαδικασία που θα είναι γιορτή της Δημοκρατίας με άμεση εμπλοκή όλων των μελών. Στην κάλπη του Προέδρου θα έχουν δικαίωμα μα ψηφίσουν και όσοι θα παρουσιαστούν για να εγγραφούν μέλη του Κόμματος μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας, ενώ για την ΚΕ τα 61.600 μέλη που ήταν εγγεγραμμένα στο μητρώο του κόμματος ως τις 21/3.

4. Με τους πολίτες να μην βγάζουν ούτε το μισό μήνα πλέον, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να υπερασπίζεται τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές του, που έχουν φέρει τη βαρβαρότητα της ανασφάλειας, των υπέρογκων λογαριασμών, της αδυναμίας να βγει ο μήνας. Απέναντι σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφώσει οι τεκτονικές αλλαγές των δύο τελευταίων ετών, έχουν καταστήσει τις ιδέες της Αριστεράς, μίας σύγχρονης Αριστεράς που αφουγκράζεται τα προβλήματα και τα ρεύματα στην κοινωνία, πιο επίκαιρες από ποτέ. Δικαιώνονται κάθε ημέρα και σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής», αναφέρουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

5. Στο πλαίσιο αυτό το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επισφράγισε ένα μίνιμουμ 5+1 προγραμματικών δεσμεύσεων για την επόμενη μέρα ως απόλυτες προτεραιότητες μίας προοδευτικής κυβέρνησης μετά την κάλπη της απλής αναλογικής. 5+1 δεσμεύσεις. Πρόκειται για «ρεαλιστικό πρόγραμμα Προοδευτικής κυβέρνησης από την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική (παρεμβάσεις για μείωση 50% των αυξήσεων στο ρεύμα, αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων, ρύθμιση και διαγραφή μέρους τους χρέους πανδημίας για ΜμΕ, Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης σύνταξης, ρυθμίσεις για φθηνή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης σε ΑΕΙ με κατάργηση της ΕΒΕ, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου)».

6. Οι 5+1 προγραμματικές δεσμεύσεις αφενός είναι το ελάχιστο που απαντά στα μείζονα προβλήματα του κόσμου, αφετέρου αποτελούν πλέον τα ανοιχτά χαρτιά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πάνω στα οποία καλούνται να τοποθετηθούν όσοι αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικοί, πολίτες και κόμματα. «Όσο βαθαίνει η κοινωνική κρίση κι όσο πλησιάζουμε στις κάλπες, η τοποθέτησή τους θα είναι επιτακτική ανάγκη, όχι για το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αλλά για τους ίδιους τους πολίτες που θα θέλουν να ξέρουν πριν ψηφίσουν ποιος, με ποιον και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα», υπογραμμίζουν στην Κουμουνδούρου.

7. Εκτιμούν, επίσης, πως η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος από τον κ. Μητσοτάκη ως «λεφτόδεντρα» έπεσε στο κενό, αφού ήδη από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δώσει δείγματα γραφής με ό,τι έκαναν, για παράδειγμα, για τον κατώτατο μισθό, για το ιδιωτικό χρέος και το ΕΣΥ.

8. Πέρα από τον απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων που έχει συζητηθεί σε όλες τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, προσθέτουν προεδρικές πηγές, έγινε και σαφής αυτοκριτική από τον κ. Τσίπρα για τις αστοχίες της διακυβέρνησής του. «Κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε υπό τις απειλές και το διαρκή εκβιασμό της τρόικας, έθιξαν δυσανάλογα κοινωνικές ομάδες. Το αναγνωρίζουμε και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση, όχι με έπαρση απέναντι σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε. Και γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης».

9. «Ο γόνιμος, διεξοδικός κι ευρύς διάλογος στο συνέδριο επιβεβαίωσε τη συμφωνία όλων στα μείζονα για την πολιτική του κόμματος, για τις κοινωνικές πολιτικές και προτεραιότητες, τις προγραμματικές δεσμεύσεις. Οι αποφάσεις του συνεδρίου και τα μηνύματα των εργασιών είναι απολύτως ξεκάθαρα», επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου. Το σώμα υπερψήφισε ομόφωνα την Πολιτική Απόφαση του συνεδρίου, το πιο σημαντικό δηλαδή, την πρόταση για ποσόστωση 50% στην εκπροσώπηση γυναικών- ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται από τα πρώτα κόμματα στην Ευρώπη με ισότιμη εκπροσώπηση φύλων-, υπερψήφισε με πλειοψηφία σχεδόν 3/4 την πρόταση Τσίπρα για αλλαγές στο καταστατικό κι εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση του κόμματος.

10. «Η διαδικαστική εμπλοκή που διαπιστώθηκε στη λήξη του συνεδρίου και την οποία προσπαθεί να σπουδαιολογήσει ο φιλοκυβερνητικούς μιντιακός μηχανισμός δεν είναι κάτι πρωτοφανές ούτε παράξενο σε ζωντανά κι όχι προκάτ συνέδρια της Αριστεράς και ειδικότερα ενός ανοιχτού και πολυτασικού δημοκρατικού κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία», λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, υποβαθμίζοντας τα όσα έγιναν στο κλείσιμο του Συνεδρίου.

Και συνεχίζουν οι ίδιες πηγές πως «Σε μια ψηφοφορία τροπολογίας για το νέο καταστατικό υπήρξε αμφισβήτηση της εκτίμησης του Προεδρείου για την έκβασή της. Επιχειρήθηκε καταμέτρηση και όταν αυτό κρίθηκε αδύνατο να συμβεί στα περιορισμένα χρονικά όρια για την αναχώρηση των Συνέδρων από την περιφέρεια, αποφασίστηκε να στηθεί κάλπη για να ψηφίσουν και επ αυτού οι Σύνεδροι ταυτόχρονα με τις κάλπες για την εκλογή ΚΕ και Προέδρου. Και να συνεχιστεί η διαδικασία για τη ψήφιση των Θεεσων και της Πολιτικής Απόφασης χωρις να έχει φυλλοροησει το σώμα. Δεν πρόκειται συνεπώς για κάτι ασυνήθιστο σε διαδικασίες της Αριστεράς ούτε για κάποια μείζονα στρατηγικού χαρακτήρα διαφωνία.

Η απάντηση λοιπόν σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητή εικόνα διχασμού, είναι σαφής και δόθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα: Στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν ηττημένοι, μόνο νικητές. Οι ηττημένοι είναι ο κ. Μητσοτάκης και το σύστημά του που μετρούν αντίστροφα για την κατάρρευση του καθεστώτος τους».



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/dsRhnbH
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη