Απευθείας στα πρατήρια η επιδότηση πετρελαίου

Απευθείας στα πρατήρια η επιδότηση πετρελαίου

Σύμφωνα με την απόφαση η επιδότηση πετρελαίου έχει δοθεί απευθείας στα πρατήρια γι' αυτό άλλωστε εδώ και λίγες ημέρες και παρατηρούνται σημαντικές μειώσεις στις τιμές.

Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επιδότηση στην τιμή αγοράς του πετρελαίου κίνησης από τον καταναλωτή, με την κρατική ενίσχυση να προσδιορίζεται στα 0,15 ευρώ ανά λίτρο με ΦΠΑ. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) είναι πολύ αναλυτική και περιγράφει τους δικαιούχους της επιδότησης στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, το ύψος της και τη διάρκεια χορήγησής της, όπως επίσης και την μέθοδο του υπολογισμού της.

Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στο ποσό των 0,12 ευρώ προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου κίνησης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από τους δικαιούχους του άρθρου 2 από την 1η ως και την 30η Απριλίου 2022. Η επιδότηση μετακυλίεται πλήρως στους τελικούς καταναλωτές της εσωτερικής αγοράς σε συμμόρφωση και με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων.

Η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα ισχύσει έως 30 Απριλίου, χωρίς να προβλέπονται όρια κατανάλωσης ή εισοδήματος για τους ωφελούμενους. Ωστόσο η σχετική διάταξη που κατατέθηκε στην Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει και δυνατότητα παράτασης (και επαύξησης) της έκπτωσης στην τιμή αντλίας και των επιδοτήσεων καυσίμων, για τους επόμενους μήνες.

Πάντως ήδη διατίθεται από τα πρατήρια το ντίζελ σε μειωμένη τιμή κατά 14-15 ευρώ το λίτρο (12 ευρώ + ΦΠΑ 17% ή 24% σε νησιά ή ηπειρωτική Ελλάδα αντίστοιχα). Σε όλη την χώρα οι αντλίες θα πρέπει να γράφουν τιμές από 1,80 ευρώ και κάτω για το ντίζελ. 

 Μια ματιά στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να βρουν τα κοντινά τους πρατήρια υγρών καυσίμων με τις χαμηλότερες τιμές διάθεσης του diesel κίνησης αλλά και της αμόλυβδης βενζίνης και Υγραέριου. Ήδη πάντως πολλά πρατήρια σήμερα έχουν ρίξει την τιμή του λίτρου ακόμη και κάτω από το 1,659 ευρώ!

pratiria

Σημειώνεται ότι από τα μέσα Απριλίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την επιδότηση των 30-50 ευρώ στα καύσιμα, για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Για την έκπτωση στη βενζίνη κίνησης αντίστοιχα, προβλέπεται εισοδηματικό κριτήριο 30.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα) αλλά και το ενδεχόμενο αύξησης επιδότησης έως και 5 ευρώ το μήνα, για όσους επιλέξουν να εκδώσουν την άυλη χρεωστική κάρτα για να πληρώσουν χρησιμοποιώντας το κινητό τους στο POS του πρατηρίου καυσίμων, αντί να ζητήσουν να μπει το επίδομα καυσίμων στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Το επίδομα πρέπει να αξιοποιηθεί μέχρι 31 Ιουλίου 2022. Αλλιώς το δικαίωμα ή τυχόν υπόλοιπο στην κάρτα, χάνεται.

Δείτε την ΚΥΑ ΕΔΩ



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/ajsYc3U
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη