Στυλιανίδης: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, δεν είναι fake news

Στυλιανίδης: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, δεν είναι fake news

Το τρίπτυχο «πρόληψη, ετοιμότητα, ανθεκτικότητα» έθεσε ως προτεραιότητα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς στις 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Χρήστος Στυλιανίδης επεσήμανε ότι η χρειάζεται συντονισμός και συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, δεν είναι fake news» υπογράμμισε ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας ότι καταγράφονται περίπου 200 πυρκαγιές την ημέρα. Χαρακτήρισε τεράστια πρόκληση την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, γιατί, όπως είπε, η χώρα μας λόγω οικονομικής κρίσης δεν ήταν προετοιμασμένη σε ικανοποιητικό επίπεδο προκειμένου να αναπτύξει αποδοτικές αποκρίσεις στα φυσικά φαινόμενα, οπότε τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν.
Μιλώντας στο πάνελ με θέμα τη διαχείριση των κλιματικών κρίσεων που συντόνισε ο Ιωάννης Χατζηγιάννης, επικεφαλής του Γραφείου της DG Reform στην Αθήνα, τόνισε ότι η χώρα μας αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς αντιμετωπίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα φυσικά φαινόμενα όλων των ειδών. Γι'αυτό τον λόγο, είπε, «πρέπει να δράσουμε τώρα. Αν όχι χθες, είναι σημαντικό να δράσουμε αμέσως και να έχουμε πολλαπλά σχέδια τοπικού, περιφερειακού και εθνικού επιπέδου».
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, επεσήμανε ότι «πρέπει η Ευρώπη να είναι ενωμένη για να αντιμετωπίσει την παρανοϊκή προσέγγιση του Πούτιν», σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί έχουν ξεκινήσει έρευνα για φάρμακο κατά της χρήσης πυρηνικών βομβών.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mario Nava, είπε ότι, αν δεν υπάρχουν όρια στη φυσική καταστροφή τότε ούτε η ανταπόκριση πρέπει να έχει όρια, ενώ αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας που έχει συνδέσει την κλιματική αλλαγή με την πολιτική προστασία. «Αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα είναι η αρχή. Η Ελλάδα θα αποτελέσει πρωτεργάτη», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Όπως είπε, είναι πλέον σημαντική η ασφάλιση των σπιτιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Τέλος, ο Jérémie Pellet, Γενικός Διευθυντής της Expertise France, αναφέρθηκε στην οικονομική διάσταση της κλιματικής κρίσης και των καταστροφών, φέρνοντας ως παράδειγμα τις συνέπειες που επιφέρουν στις μεταφορές και τη βιοποικιλότητα, γεγονός που, όπως είπε, επηρεάζει τον τρόπο προετοιμασίας της κυβέρνησης, καθώς θα πρέπει να εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του φαινομένου η αστυνομία, οι κοινότητες και η περιφέρεια. Γι'αυτό τον λόγο, σημείωσε ότι είναι σημαντική στην Ελλάδα η πολιτική δέσμευση, καθώς και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/rsDAyjH
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη