Σκρέκας: Δημιουργείται νέα task force για τις έρευνες των υδρογονανθράκων

Σκρέκας: Δημιουργείται νέα task force για τις έρευνες των υδρογονανθράκων

Οι δηλώσεις του ΥΠΕΝ για Κώστα Σκρέκα για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα. Δημιουργείται νέα task force Για την παρακολούθηση τους

Στις δηλώσεις του ο ΥΠΕΝ στην ΕΔΕΥ είπε τα εξής:

Το ΥΠΕΝ θα κάνει άμεσα 3 πράγματα.

1. Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.
2. Θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.
3. Θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται οτι ο Πρωθυπουργός έχει επισκεφθεί από το πρωί την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), δίνοντας και επίσημα το «σήμα» για την έναρξη των ερευνών για την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Επί της ουσίας επισπεύδεται η έναρξη των ερευνών σε οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης αλλά και στο Ιόνιο.

Πρόκειται για στρατηγικές κινήσεις με στόχο τη βέλτιστη ενεργειακή επάρκεια της χώρας προχωρά η κυβέρνηση επιταχύνοντας τους ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση λόγω της ενεργειακής κρίσης και των δυσμενών συνεπειών που επιφέρει τροφοδοτώντας ένα γιγαντιαίο κύμα ακρίβειας.

Πώς θα αποζημιώνονται οι σταθμοί αποθήκευσης ενέργειας

Το πλαίσιο χορήγησης επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιλεγούν μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, καθώς και το πλαίσιο ενίσχυσης σταθμών αποθήκευσης που έχουν επιλεγεί για χορήγηση μεμονωμένης ενίσχυσης, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες βράδυ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Με την τροπολογία αυτή προβλέπεται ότι η ΕΔΕΥ αναλαμβάνει τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2), καθώς και τη συνολική διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου για την αποθήκευση CO2 ή άλλων αερίων και υγρών στοιχείων, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Προβλέπεται, επίσης, η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της ΕΔΕΥ για την άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων και σκοπών, από πηγές και τρόπο που θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση. Όπως σημειώνεται, ο ορισμός φορέα που θα αναλάβει τη χορήγηση αδειών για έργα εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) είναι επιβεβλημένος, δεδομένου ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) έχει ενταχθεί έργο για την ανάπτυξη μιας μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Ν. Καβάλα.



from DNews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/8JxyzO7
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη