Φορολογικές δηλώσεις 2022: Δεν πληρώνουν φόρο οι 7 στους 10 φορολογούμενους

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Δεν πληρώνουν φόρο οι 7 στους 10 φορολογούμενους

Μηδενικά ή ακόμα και με επιστροφή φόρου προκύπτουν τα 7 στα 10 εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων 2022.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι οι περίπου 460.000 φορολογικές δηλώσεις μολις το 26% των φορολογούμενων παραλαμβάνει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα με το ύψος του πρόσθετου φόρου να κυμαίνεται σε μέσα επίπεδα στα 506 ευρώ.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν εκδοθεί 609.639 εκκαθαριστικά σημειώματα σύμφωνα με τα οποία:

• Το 58,79% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς 358.436 εκκαθαριστικά σημειώματα είναι μηδενικά.
• Για το 14,79% των φορολογουμένων ή 90.149 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 24,2 εκ. ευρώ δηλαδή 268 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθένα.
• Συνολικά το 73,58% των φορολογούμενων που υπέβαλαν δήλωση δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο ή έχουν επιστροφή
• Το 26,42% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Συγκεκριμένα, για 161.054 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 81,61 εκατ.. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 506 ευρώ.

Η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία δόση στα τέλη Φεβρουάριου του 2023.

Και φέτος ισχύσει η έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 29 Ιουλίου.

Από φέτος οι φορολογούμενοι πριν υποβάλουν οριστικά τη δήλωση τους, έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν σε ένα συγκεντρωτικό πίνακα τα εισοδήματα τους από κάθε πηγή, τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει με βάση τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από τους υπόχρεους φορείς, ενώ φέτος θα πρέπει να συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, προκειμένου να λάβει επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος .

Ποιοι «έτρεξαν» να υποβάλουν δήλωση

Ταχύτερα από τους υπόλοιπους φορολογούμενους θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις οι γονείς με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο, θα πρέπει να επισπεύσουν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τους, προσέχοντας στον πίνακα 12 του εντύπου της φορολογικής δήλωσης με το κωδικό ''Αριθμός παροχής ρεύματος'' να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων τους που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να επωφεληθούν της επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/FNwYsVB
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη