ΔΤ- Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην εφ/δα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Απόστολο Χονδρόπουλο (Κυριακή, 29.05.2022)

Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην εφ/δα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Απόστολο Χονδρόπουλο (Κυριακή, 29.05.2022)

 

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν παζαρεύει θέματα εθνικής κυριαρχίας


«Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δεν θα σταματήσουμε να διεθνοποιούμε την τουρκική παραβατικότητα σε όλα τα διεθνή φόρα. Η Ελλάδα δεν υποχωρεί σε απειλές και μπλόφες, ούτε παζαρεύει τα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας», επισημαίνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Απόστολο Χονδρόπουλο.

Σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, ο κ. Βαρβιτσιώτης δηλώνει ότι καμία χώρα δεν έχει τις ίδιες ενεργειακές ανάγκες και γι' αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για τον τελικό συμβιβασμό. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι απαιτείται λύση κοινή, συλλογική, ευρωπαϊκή. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να σταθεί ενωμένη απέναντι στον αυταρχισμό, τον αναθεωρητισμό και την επαναχάραξη των συνόρων.

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτικό αφήγημα και διαστρεβλώνει συνειδητά την πραγματικότητα με ψευδείς ειδήσεις. "Το διακύβευμα είναι «Ελλάδα του χθες» ή «Ελλάδα του αύριο». Όπως ηττήθηκε ο λαϊκισμός στις κάλπες του 2019, έτσι θα ηττηθεί ξανά και στις επόμενες εκλογές", καταλήγει.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:


Κύριε υπουργέ, που αποδίδετε την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας σε μία περίοδο που είχαν δημιουργηθεί και προσδοκίες για ήπιους τόνους μετά την τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και ποια είναι η απάντηση της Ελλάδας στην συγκεκριμένη τακτική της γειτονικής χώρας;

Η Ελλάδα πορεύεται αταλάντευτα με «οδηγό» το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αρχές που η Τουρκία όχι μόνο δεν σέβεται, αλλά παραβιάζει συστηματικά. Εμείς θέλουμε την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές μας, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η ψυχραιμία που επιδεικνύουμε δεν αποτελεί αδυναμία. Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα, πολιτικά, διπλωματικά και αμυντικά. Είναι παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας. Διαθέτει και τα διπλωματικά «όπλα» και την αποτρεπτική ισχύ για να αντιμετωπίσει κάθε απειλή. Και δεν θα σταματήσει να διεθνοποιεί την τουρκική παραβατικότητα σε όλα τα διεθνή φόρα. Αυτό, άλλωστε, έγινε σαφές με την ιστορική ομιλία του Πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο αλλά και με την επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας προσκρούουν στο Διεθνές Δίκαιο, τη λογική και την πραγματικότητα. Όταν υπάρχει δεδομένη τουρκική απειλή και εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ το casus belli, δεν μπορεί η Άγκυρα να θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Η Ελλάδα δεν υποχωρεί σε απειλές και μπλόφες, ούτε παζαρεύει τα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας.

 

Τι περιμένετε από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα; Έχουν ωριμάσει, πιστεύετε, οι συνθήκες για να ληφθούν κοινές αποφάσεις για την μείωση των τιμών της ενέργειας και την στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών;

Ο πολιτικός διάλογος είναι ακόμα σε εξέλιξη. Γιατί καμία χώρα δεν έχει τις ίδιες ενεργειακές ανάγκες και το ίδιο ενεργειακό μίγμα με άλλη, επομένως χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για τον τελικό συμβιβασμό. Είναι βέβαιο ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αφεθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της. Χρειάζεται λύση κοινή, συλλογική, ευρωπαϊκή. Ως κυβέρνηση έχουμε εκπονήσει το δικό μας εθνικό σχέδιο και ο Πρωθυπουργός έχει βάλει στο ευρωπαϊκό τραπέζι εποικοδομητικές προτάσεις. Ελπίζω ότι, όπως στην πανδημία, έτσι και εδώ, στο τέλος η Ευρώπη θα τολμήσει να κάνει βήματα προς μια κοινή αγορά ενέργειας αλλά και την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών, ειδικά αυτών στη ΝΑ Μεσόγειο, μετά την απόφαση για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

 

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις σε σχέση με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διακρίνετε μέσα στις σημερινές συνθήκες «παράθυρο» ανοιχτό στην διπλωματία; Και πώς σκέφτεστε την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη, μετά το τέλος του πολέμου;

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τίποτα δεν είναι ίδιο. Είναι φανερό ότι ο πόλεμος θα μας απασχολήσει επί μακρόν. Έως σήμερα οι όποιες διπλωματικές πρωτοβουλίες έχουν πέσει στο κενό. Αν το «παράθυρο» παραμένει κλειστό, σε αυτό δεν φταίει η Δύση. Το καθεστώς Πούτιν είναι εκείνο που αποτελεί απειλή και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι περιπτώσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας, που κατέθεσαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ακόμα κι αν άνοιγε ένα «παράθυρο» ειρήνευσης, κάτι που όλοι ευχόμαστε, αυτή η νέα μέρα για την Ευρώπη δεν θα ήταν εύκολη. Γι' αυτό, είναι σημαντικό η Ευρώπη συλλογικά να σταθεί ενωμένη απέναντι στον αυταρχισμό, τον αναθεωρητισμό και την επαναχάραξη των συνόρων.

 

Ποια είναι τα συμπεράσματα από την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρωπης που ολοκληρώθηκε, ποιες προτεραιότητες θέτουν και τι αλλαγές ζητούν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες;

Μέσα από μία πρωτοφανή δημοκρατική διαδικασία, οι πολίτες ζήτησαν ξεκάθαρα περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη ευέλικτη και ανθεκτική απέναντι στις κρίσεις, περισσότερο ψηφιακή, πρωτοπόρα στην κλιματική αλλαγή, ενεργειακά ασφαλή, αλλά και αμυντικά ισχυρή, που να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορά της. Οι ανησυχίες των πολιτών έγιναν συστάσεις. Πλέον οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες καλούνται να μετουσιώσουν τις προτάσεις αυτές σε πολιτικές.

 

Η Ελλάδα εισέρχεται στον τελευταίο χρόνο πριν τις εκλογές του 2023 μέσα σε κλίμα πολύ έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Τι απαντάτε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί συνολικής αποτυχίας της κυβέρνησης, αλλά και ποιο το μήνυμά σας προς τον πολίτη για το διακύβευμα των επόμενων εκλογών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτικό αφήγημα. Διαστρεβλώνει συνειδητά την πραγματικότητα, με σκουριασμένα ιδεολογήματα, πρωτοφανή μυθεύματα και ψευδείς ειδήσεις. Απέναντι στην απουσία ουσιαστικού προγραμματικού λόγου, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει να αντιτάξει την αντιμετώπιση πρωτοφανών και πολλαπλών κρίσεων αλλά και ένα τεράστιο έργο που αποτυπώνεται στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις. Προφανώς, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Γι' αυτό, άλλωστε έχουμε στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με κάθε δυνατό τρόπο. Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με εκείνη του 2015. Όταν το παρόν συγκρίνεται με το παρελθόν, η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας είναι αδιαμφισβήτητη. Το διακύβευμα είναι «Ελλάδα του χθες» ή «Ελλάδα του αύριο». Όπως ηττήθηκε ο λαϊκισμός στις κάλπες του 2019, έτσι θα ηττηθεί ξανά και στις επόμενες εκλογές.


Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη