-->

Επιστροφή έως 600 ευρώ: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν το λογαριασμό ρεύματος στο όνομα τους

Επιστροφή έως 600 ευρώ: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν το λογαριασμό ρεύματος στο όνομα τους

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς, σημασία δεν έχει σε ποιό όνομα είναι ο λογαριασμός ρεύματος αλλά τι έχει δηλωθεί στο Ε1 στην ΑΑΔΕ για την επιστροφή έως 600 ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην επιστροφή 60% του κόστους ρεύματος λογαριασμών κύριας κατοικίας, οικιακών καταναλωτών για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 21 Μαΐου 2022. Διευκρίνισε ότι για την επιστροφή θα μετρήσει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης.

Εξειδίκευσε το μέτρο της αναδρομικής αποζημίωσης για τις χρεώσεις ρεύματος εξηγώντας πως θα αφορά σε συνολική αύξηση λογαριασμών ρεύματος από 30 ευρώ και πάνω. Κατά συνέπεια με βάση την κάλυψη του 60% που προβλέπεται για το νέο μέτρο η ελάχιστη κάλυψη θα είναι 18 ευρώ και η μέγιστη κάλυψη 600 ευρώ.

Σημειώνεται πως το μέτρο προβλέπει πως η πολιτεία θα επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Υπάρχει ανώτατο όριο 600 ευρώ και για εισοδήματα έως και 45.000 ευρώ.

Για το σκοπό αυτό, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, θα υπάρξει ειδική πλατφόρμα σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αλλά και την ΑΑΔΕ. Ο καταναλωτής δεν θα χρειάζεται να εισάγει τις χρεώσεις, αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες - παρόχους ενέργειας. Μετρά, εξήγησε, που έχει δηλωθεί στο Ε1 η διαμονή (πρώτη κατοικία).

Ο υπολογισμός θα γίνει με βάση την ιδιοκτησία ή τη συνιδιοκτησία. Το κόστος αυτού του μέτρου υπολογίζεται στα 280 εκατομμύρια ευρώ.

Πως θα δοθεί η αποζημίωση - Τι γίνεται αν ο λογαριασμός δεν είναι στο όνομα μου

Η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει μέσω αιτήσεων σε ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει και διασταύρωση των στοιχείων των αιτούμενων. Τα στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη είναι ο αριθμός παροχής ρεύματος, και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα.

Η καταβολή του ποσού θα γίνει μέσω τραπεζικών λογαριασμών και του IBAN που θα δηλώσει ο κάθε πολίτης. Οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να αρχίσουν τον Ιούνιο.

Το ακριβές ποσό που θα επιστραφεί στον κάθε πολίτη υπολογίζεται από επιπλέον επιβάρυνση που προέκυψε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από τον Δεκέμβριο 2021 μέχρι τον Μάιο του 2022, εξαιτίας της εφαρμογής της «ρήτρας αναπροσαρμογής».

Πιο συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε, η πλατφόρμα θα εμφανίζει στον πολίτη την Α κατοικία που έχει δηλωμένη στο Ε1 είτε είναι ενοικιαστής, είτε είναι ιδιοκτήτης και δίπλα από την Α κατοικία θα έχει το ρολόι και θα ζητείται από τον πολίτη να επικαιροποιεί τα στοιχεία του.

Με βάση τα ρολόγια αυτά θα αντλήσει ο μηχανισμός από τους παρόχους τρία στοιχεία. την ρήτρα αναπροσαρμογής, την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος και την έκπτωση που έχει δώσει ο πάροχος.

Πρακτικά θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί σε σπίτια που έχουν δηλωθεί στο Ε1 ως κύριες κατοικίες, δεν μετράει δηλαδή το όνομα στο λογαριασμό, που θα μπορεί να είναι του ιδιοκτήτη αλλά το τι έχει δηλωθεί ως κύρια κατοικία στην ΑΑΔΕ.from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/vbpunJI
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->