Πώς τα σούπερ μάρκετ μας «οδηγούν» σε παρορμητικές αγορές

Πώς τα σούπερ μάρκετ μας «οδηγούν» σε παρορμητικές αγορές

Το «κόλπο» των σούπερ μάρκετ βασίζεται σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο χωροταξικό πλάνο γύρω από το που θα τοποθετηθεί στον χώρο το εκάστοτε προϊόν.

Πολλές φορές πάμε για ψώνια σε σούπερ μάρκετ, έχοντας προετοιμάσει την λίστα με τα ψώνια. Όμως φτάνοντας στο ταμείο συνειδητοποιούμε πώς τελικά το καλάθι μας έχει γεμίσει με περισσότερα προϊόντα από ότι είχαμε ανάγκη να πάρουμε. 

Κι όμως αυτό δεν χαρακτηρίζεται αυθορμητισμός αλλά βασίζεται σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο χωροταξικό πλάνο, βασισμένο στην τοποθέτηση του προϊόντος στον χώρο. 

Η εν λόγω σχεδίαση φαίνεται μάλιστα να αποδίδει καθώς στις ΗΠΑ τουλάχιστον, οι καταναλωτές ξόδεψαν έως και 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέτοιου τύπου αγορές πέρσι, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς IRI.

Το «σχέδιο» των σούπερ μάρκετ 

Τα σούπερ μάρκετ προσέχουν σχεδόν κάθε εκατοστό του φυσικού τους περιβάλλοντος για να επηρεάσουν τις αποφάσεις των καταναλωτών. Για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά τοποθετούνται συνήθως στο πίσω μέρος των καταστημάτων, αναγκάζοντας τους πελάτες να περπατήσουν στο χώρο για να αγοράσουν απλά ένα γάλα. Αυτό θα τους αναγκάσει να δουν στην πορεία και άλλα προϊόντα, που ενδεχομένως «νιώσουν» ότι χρειάζονται.

Παραδείγματα 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το CNN, δεν είναι τυχαίο ότι οι σάλτσες ντομάτας βρίσκονται δίπλα στα ζυμαρικά, μια στρατηγική γνωστή ως «cross-merchandising». Τα κουτιά δημητριακών είναι συνήθως κοντά στο πάτωμα στο ύψος των ματιών των παιδιών, γεγονός που καθιστά ευκολότερο να παρασύρουν τους γονείς τους να τα αγοράσουν.

«Ο φωτισμός, η θερμοκρασία, η οργάνωση των ραφιών και των διαδρόμων, όλα αυτά έχουν ερευνηθεί και τελειοποιηθεί εκτενώς», δήλωσε η Μαριόν Νεστλ, επίτιμη καθηγήτρια διατροφής και τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Ο σκοπός είναι να κάνει τους ανθρώπους να αγοράζουν περισσότερα προϊόντα».

#ΣΟΥΠΕΡ_ΜΑΡΚΕΤ #ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ #ΠΡΟΙΟΝΤΑ #ΑΓΟΡΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/s2kMO47
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη