Γαλιατσάτος για Ευλογιά των Πιθήκων: «Εξετάζουμε εάν υπάρχει μετάλλαξη που κολλάει με την αναπνοή» (βίντεο)

Γαλιατσάτος για Ευλογιά των Πιθήκων: «Εξετάζουμε εάν υπάρχει μετάλλαξη που κολλάει με την αναπνοή» (βίντεο)

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταφέρει ακόμη να απαντήσει στο «πώς βγήκε από την Αφρική και μεταδόθηκε στον κόσμο η ευλογιά των πιθήκων», σημειώνει ο πνευμονολόγος Παναγής Γαλιατσάτος.

Στις δύο γνωστές παραλλαγές του ιού της «ευλογιάς των πιθήκων» αναφέρθηκε την Κυριακή ο Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος κι επικεφαλής μονάδας Covid του νοσοκομείου John Hopkins.

Όπως επισήμανε, αυτή της κεντρικής Αφρικής είναι πιο σοβαρή - με θνησιμότητα στο 10% των κρουσμάτων - ωστόσο, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ εντοπίζεται η παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής, που είναι ηπιότερη.

Αυτό που έχει, ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τώρα, είναι πως «η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων».

Όπως εξήγησε ο έγκριτος πνευμονολόγος - μιλώντας στην ΕΡΤ - το σενάριο της νέας μετάλλαξης της ευλογιά των πιθήκων βασίζεται στην παρατήρηση πως «φαίνεται να μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων - και όχι μόνο με την επαφή με εξάνθημα πάσχοντος, όπως συμβαίνει στην Αφρική».

«Εξετάζουμε τώρα εάν υπάρχει μια μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που μπορεί να κολλήσει με την αναπνοή. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν εξηγείται πως έχουμε τόσα κρούσματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει φόβος πανδημίας»

Ο καθηγητής εκτίμησε πως δεν υπάρχει φόβος πανδημίας με την ευλογιά των πιθήκων. Όσο για την παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής σημείωσε πως «είναι πιο μεταδοτική αλλά δεν οδηγεί σε σοβαρή νόσο, οπότε δεν υπάρχει και κίνδυνος να δημιουργηθεί συμφόρηση στα νοσοκομεία από τις νοσηλείες».

Επιπλέον σημείωσε, πως τα συμπτώματα της νόσου με τον πυρετό, τις κεφαλαλγίες και τα εξανθήματα είναι πιο εμφανή από αυτά του κορονοϊού και ο ασθενής οδηγείται σε απομόνωση και στην άμεση αντιμετώπισή τους, γεγονός που περιορίζει τη μετάδοση.

«Είναι μικρόβιο γνωστό εδώ και 70 χρόνια στην ιατρική κοινότητα" επισημαίνει, όσο για τη μετάδοσή της συγκεκριμένης ιογενούς λοίμωξης, σημειώνει πως "γίνεται με την επαφή με δερματικές βλάβες πάσχοντος (εξάνθημα)».

 

#ΕΥΛΟΓΙΑ_ΤΩΝ_ΠΙΘΗΚΩΝ #ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ #ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ #ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/g1KZswh
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη