Κορυφώνονται αύριο οι «Ήτα Υδροχοΐδες», η δεύτερη ανοιξιάτικη βροχή από «πεφταστέρια»

Πηγή: pixabay

Είναι η δεύτερη ανοιξιάτικη βροχή με πεφταστέρια μετά τις Λυρίδες του Απριλίου.

 

Οι «Ήτα Υδροχοΐδες», τα πεφταστέρια που προέρχονται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ, κορυφώνονται και στην Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης 5/4 προς τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Επειδή έχει προηγηθεί Νέα Σελήνη (στις 30 Απριλίου), ο νυχτερινός ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός, πράγμα που θα διευκολύνει τις παρατηρήσεις, εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα.

Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται έως 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, κυρίως λίγο πριν την αυγή, ενώ στο νότιο ημισφαίριο ο αριθμός τους φθάνει έως τα 60 μετέωρα την ώρα, με ταχύτητα 67 χλμ. το δευτερόλεπτο. Η ονομασία της «βροχής» οφείλεται στο ότι οι διάττοντες φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.

Κάθε πότε εμφανίζονται 

Αυτά τα «πεφταστέρια» παρατηρούνται δύο φορές κάθε χρόνο στον ουρανό, όταν η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Σε πρώτη φάση η «βροχή» (γνωστή ως Ήτα Υδροχοΐδες) διαρκεί από τις 19 Απριλίου έως τις 28 Μαϊου με αποκορύφωμα στις 6 Μαϊου, ενώ τη δεύτερη φορά η «βροχή» (με την ονομασία Ωριωνίδες) διαρκεί από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα στις 22 Οκτωβρίου.

 



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/rDGp6Hw
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη