Έκανε πράξη την απειλή: Η Ρωσία «έκοψε» το ρεύμα στη Φινλανδία

Έκανε πράξη την απειλή: Η Ρωσία «έκοψε» το ρεύμα στη Φινλανδία

Η Ρωσία έκανε πράξη την απειλή της και σταμάτησε να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στην Φινλανδία.

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο 14/5 έπειτα από ανακοίνωση προς αυτήν την κατεύθυνση ρωσικού παρόχου.

Την είδηση έκανε γνωστή στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να αναστείλουμε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Μαΐου», ανέφερε ο πάροχος.

«Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και οι παραδόσεις από τη Ρωσία θα ξαναρχίσουν», αναφέρθηκε ως εξήγηση στη διακοπή της παροχής ρεύματος.

Την ίδια ώρα, η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO, ενώ η φινλανδική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης είπε ότι δεν υπάρχει «καμία απειλή» για την παροχή ενέργειας στη Φινλανδία.

Η ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της Φινλανδίας. «Δεν υπάρχει κίνδυνος για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία», ανέφερε ο διαχειριστής του φινλανδικού δικτύου.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και δεν θα είναι δύσκολο. Μπορούμε να το διαχειριστούμε, με λίγο περισσότερες εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία», δήλωσε από την Παρασκευή ο Τίμο Καουκόνεν, στέλεχος της διαχειρίστριας εταιρείας Fingrid.

Η φιλανδική εταιρεία εξήγησε ότι η Nord Pool, το πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας, δεν έχει πληρώσει τη RAO από τις 6 Μαΐου για το ηλεκτρικό ρεύμα που αγόρασε από τη ρωσική υπηρεσία κοινής ωφέλειας.

«Η Nord Pool είναι αυτή που τους πληρώνει. Η Fingrid δεν συμμετέχει σε αυτό το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, εμείς παρέχουμε τις συνδέσεις μεταφοράς από τη Ρωσία στη Φινλανδία», είπε στο πρακτορείο Reuters ο Ρέιμα Παϊβίνεν, ο αντιπρόεδρος της Fingrid.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσαν την Πέμπτη υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ότι η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί την Κυριακή.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε «ασφαλώς» απειλή για τη Ρωσία, απάντησε από την πλευρά του το Κρεμλίνο ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η Μόσχα θα ήταν υποχρεωμένη «να λάβει μέτρα, στρατιωτικο-τεχνικά και άλλα, για να βάλει τέλος στις απειλές για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας».

#ΡΩΣΙΑ #ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ #ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ_ΡΕΥΜΑ #NATO


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/RX2Cjbc
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη