Μακρόν: Αιφνιδίασε με την πρόταση για τη δημιουργία «πολιτικής ΕΕ»

Μακρόν: Αιφνιδίασε με την πρόταση για τη δημιουργία «πολιτικής ΕΕ»

Τη δημιουργία μιας νέας «πολιτικής ευρωπαϊκής κοινότητας» που θα είναι ανοιχτή σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Βρετανία και η Ουκρανία, πρότεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν.

Ο νέος αυτός οργανισμός που πρότεινε ο Εμάνουελ Μακρόν κατά τη χθεσινή ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, θα περιλαμβάνει τόσο μέλη της ΕΕ όσο και μη μέλη. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρουσίασε λεπτομέρειες του σχεδίου του, δίνοντας σε κάποιο βαθμό την εντύπωση ότι αυτοσχεδιάζει, αιφνιδιάζοντας προφανώς ακόμη και κάποιους από τους συμβούλους του, κι ότι καίγεται να βρεθεί μια λύση για την Ουκρανία, που ζητεί απεγνωσμένα τάχιστη ένταξη στην ΕΕ μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο κ. Μακρόν τόνισε ότι «η νόμιμη φιλοδοξία» του λαού της Ουκρανίας, «όπως κι εκείνων στη Μολδαβία και τη Γεωργία για ένταξη στην ΕΕ μας καλεί να αναστοχαστούμε τη γεωγραφία και την οργάνωση της ηπείρου μας. Η Ουκρανία με τον αγώνα και το θάρρος της είναι ήδη εγκάρδιο μέλος της Ευρώπης μας, της οικογένειάς μας, της ένωσής μας». Ωστόσο, ενώ εξέφραζε την αλληλεγγύη του για την Ουκρανία, που ελπίζει να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, ταυτόχρονα φάνηκε να μετριάζει τις ελπίδες του Κιέβου. «Ακόμα κι αν τους δίναμε αύριο το καθεστώς υποψηφίου, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η διαδικασία για να τους επιτραπεί η ένταξη θα διαρκούσε αρκετά χρόνια – στην πραγματικότητα πιθανώς δεκαετίες».

Η αναφορά στη Βρετανία

Αντί αλλαγής στα ισχύοντα αυστηρά πρότυπα ώστε να επιτραπεί στις χώρες να ενταχθούν πιο γρήγορα, ο Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία μιας παράλληλης οντότητας, που ακούστηκε πολύ σαν την ΕΕ και θα μπορούσε να απευθύνεται σε χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ένωση, ή -σε μια προφανή αναφορά στη Βρετανία-, σε χώρες που έχουν ήδη αποχωρήσει από το μπλοκ.

«Αυτός ο νέος ευρωπαϊκός οργανισμός θα επιτρέψει στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά έθνη, που σέβονται το σύνολο των αξιών μας, να βρουν ένα νέο χώρο για πολιτική συνεργασία, ασφάλεια, συνεργασία στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις επενδύσεις, τις υποδομές και την διακίνηση των ανθρώπων, ιδιαίτερα της νεολαίας μας», είπε ο Μακρόν. «Η ένταξη σε αυτήν δεν θα προδικάσει τη μελλοντική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγκαστικά, όπως δεν θα ήταν κλειστή για όσους έχουν αποχωρήσει».

Μόνον η Βρετανία, που αποχώρησε πρόσφατα με το Βrexit από την ΕΕ, ταιριάζει στο χαρακτηρισμό «όσων έφυγαν» του Μακρόν, οι απαιτήσεις της οποίας να απολαμβάνει τα προνόμια ενός κράτους μέλους παρακάμπτοντας τις υποχρεώσεις τους ήταν που οδήγησαν στο διαζύγιο. Ο Μακρόν δεν εξήγησε πώς θα εξισορροπηθούν τα προνόμια ενός κράτους μέλους με τις υποχρεώσεις του, ούτε έδωσε λεπτομέρειες για το πώς τα μέλη του πυρήνα της ΕΕ θα παρέχουν εγγυήσεις ασφαλείας στα νεότερα, που ίσως είναι ευάλωτα σε επιθέσεις, πόσω μάλλον στην Ουκρανία που είναι ήδη σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Πάντως ο Μακρόν δεν είναι ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός, που παρουσίασε σχέδιο για την ενίσχυση των δεσμών της ΕΕ με χώρες εταίρους, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας, πριν την επίσημη ένταξή τους καθώς τον περασμένο μήνα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, πρότεινε τη δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας» με κράτη που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ και η οποία θα ξεκινούσε με μια κοινή «οικονομική περιοχή» για να προστεθούν στη συνέχεια άλλες δεσμεύσεις περιλαμβανομένης μιας ρήτρας περί συλλογικής άμυνας.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/RU6acYP
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη