-->

Λαμία: Κινητοποίηση για την κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας καλεί την Κυριακή 8/5 στις 10:30π.μ. σε κινητοποίηση για την κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Σημείο συνάντησης έξω από τα δικαστήρια. 

ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ

ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Κινητοποίηση την Κυριακή 08/05. Σημείο συνάντησης έξω από τα Δικαστήρια στις 10:30π.μ.

Εργαζόμενες/οι στο κλάδο του εμπορίου.

Την Κυριακή στις 8 του Μάη για ακόμα μια φορά καλούμαστε από κυβέρνηση και εργοδοσία να ξεχάσουμε τι σημαίνει Κυριακή αργία, τι σημαίνει να περνάμε ένα 24ωρο με την οικογένεια και τους φίλους μας. Απαιτούν να δουλέψουμε μια παραπάνω μέρα μέσα στην εβδομάδα και να ξεχάσουμε ότι η σύμβαση που υπογράψαμε είναι πενθήμερη ή εξαήμερη αφού σε πάρα πολλές περιπτώσεις γνωρίζουμε ότι και δεν δίνετε το ρεπό της Κυριακής και δεν πληρώνετε.

Συνάδελφοι κάθε Κυριακή που ανοίγουν τα καταστήματα μέσα στο χρόνο αντιλαμβανόμαστε ότι η βασική στόχευση των μεγαλοεργοδοτών και της κυβέρνησης τους δεν είναι άλλος από την πλήρη απελευθέρωση αυτής της ημέρας μετατρέποντας την σε απλή εργάσιμη χωρίς τις νόμιμες προσαυξήσεις που δικαιούμαστε στο μεροκάματο μας, αφού ο κλάδος μας είναι από τους μεγαλύτερους στη χώρα και αποτελούμε τον δούρειο ίππο συνολικά για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους της χώρας ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο το εργασιακό κόστος. Για να προχωρήσει συνολικά η απελευθέρωσή της.

Κάθε μέρα που περνάει καταρρίπτεται το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η Κυριακή διευκολύνει μια μερίδα κόσμου να πάει για ψώνια ώστε να καλύψει τις ανάγκες τις οικογένειας. Πέρα από το γεγονός ότι οι μέρες και ώρες τις εβδομάδας που τα μαγαζιά είναι ανοιχτά είναι υπεραρκετές, εμείς οι εργαζόμενοι του κλάδου γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι τα μαγαζιά, πέρα από τα super market, είναι σχεδόν άδεια γιατί από το λαό λείπει το εισόδημα και όχι ο χρόνος, και για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση και εργοδοσία. 

Κάθε μέρα βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότερα μικρά καταστήματα του κλάδου με μικρό αριθμό εργαζομένων κινδυνεύουν με λουκέτο, με αποτέλεσμα πολύ συνάδελφοι να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Από την άλλη βλέπουμε λίγες αλυσίδες super market και ακόμα λιγότερα καταστήματα να τζιράρουν με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας και τα εξαντλητικά ωράρια για τους συναδέλφους μας. Και στην μια και στην άλλη περίπτωση χαμένος είναι ο εργαζόμενος.

Σήμερα που η ακρίβεια σπάει κόκκαλα και ο πληθωρισμός κυμαίνεται σχεδόν στο 10%, όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι το «ζωνάρι» για όλους έχει σφίξει σε τέτοιο βαθμό ώστε με μεγάλη δυσκολία να ανταποκρινόμαστε στις βασικές μας ανάγκες. Οι εξαγγελίες τις κυβέρνησης για την αύξηση στον κατώτερο μισθό από την 1η Μαΐου το μόνο που κάνει είναι να μας εξοργίζει ακόμα περισσότερο αφού είναι ψίχουλα. Μόνο οι αυξήσεις στα ράφια των σουπερμάρκετ έχουν εξαφανίσει αυτή την αύξηση πολύ πριν την πάρουμε στα χέρια μας και δεν φτάνει ούτε για 1 λίτρο γάλα και ένα καρβέλι ψωμί την ίδια ώρα που καλούμαστε να διαχειριστούμε τις τεράστιες αυξήσεις στα καύσιμα και την ενέργεια με το «τεράστιο» επίδομα των 40 ευρώ για 3 μήνες.

Το ερώτημα που γεννιέται σε κάθε συνάδελφο είναι κοινό: «Που θα πάει αυτή η κατάσταση,  δεν θα αντέξουμε για πολύ. Τρέμω στον επόμενο λογαριασμό του ρεύματος. Τι θα κάνουμε;»

Ένα δίλημμα μπαίνει μπροστά μας και όσο δεν το απαντάμε θα βρισκόμαστε σε ολοένα και χειρότερη μοίρα. 

Συμβιβασμός και υποταγή στην επίθεση των εργοδοτών και της κυβέρνησης ή οργάνωση της πάλης για την κάλυψη των δικών μας σύγχρονων λαϊκών αναγκών;

Οι συγκεντρώσεις της εργατικής πρωτομαγιάς σε όλη τη χώρα και στην πόλη μας έστειλαν το μήνυμα. Οργάνωση στο σωματείο και αγώνας για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Σήμερα έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία, οι αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ, της COSCO, της E-FOOD, στα πετρέλαια Καβάλας της ομοσπονδίας των οικοδόμων που υπέγραψε αυξήσεις πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό με τους κατασκευαστικούς ομίλους, ο αγώνας των εργαζομένων στις αποθήκες της LIDL, δείχνουν τον δρόμο σε όλους τους εργαζόμενους ότι τίποτα δεν χαρίζετε. Ο οργανωμένος αγώνας είναι αυτός που φοβούνται και για αυτό παίρνουν και κατασταλτικά μέτρα.

Σήμερα χρειάζεται να πιέσουμε ακόμα περισσότερο με τους αγώνες μας μέσα από το σωματείο για:

  • Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας

  • Καθορισμός του κατώτερου μισθού στα 825€ μεικτά με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού  για να ζούμε ανθρώπινα.

  • 7ωρο – 5θημερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.

  • Υπογραφή ξανά Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και να καταργηθεί η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί τώρα η ΝΔ η οποία κατήργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. 

  • Κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικός φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ώστε να μπορέσουμε να μετακινηθούμε από τα σπίτια μας και να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας.

  • Κατάργηση της απαράδεκτη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα που είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της ενέργειας.

  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων.

  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.

  • Απεμπλοκή τώρα της χώρας μας από τον πόλεμο και να καταδικάσουμε τόσο τη Ρωσική εισβολή όσο όμως και το ρόλο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ που έκαναν ότι περνούσε και περνάει από το χέρι τους για να φτάσει ο Ουκρανικός λαός εκεί που είναι σήμερα.


Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς που δοκιμάζονται. Να μην πληρώσει ο λαός μας και τα σπασμένα του πολέμου.

Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας για να σταθούμε στα πόδια μας, για να ζήσουμε με τις οικογένειες μας ανθρώπινα.

Όλοι και όλες στην κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας την Κυριακή 08/05. Σημείο συνάντησης έξω από τα Δικαστήρια στις 10:30π.μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->