Ιστορική ανακοίνωση από τη Φινλανδία: Ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ιστορική ανακοίνωση από τη Φινλανδία: Ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η ιστορική αλλαγή είναι απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και προετοιμάζει το δρόμο για την υποβολή αίτησης για ένταξη στη συμμαχία.

Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νινίσστο και η Πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν επικύρωσαν επίσημα την Πέμπτη την ιδέα ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, ιστορική κίνηση η οποία θέτει τις βάσεις για αίτηση ένταξης τις προσεχείς ημέρες.

Μέχρι πρόσφατα, οι Φινλανδοί ηγέτες έβλεπαν την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως περιττή πρόκληση της Μόσχας, αλλά από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Νινίστο και ο Μαρίν έχουν σηματοδοτήσει ένα νέο άνοιγμα για ένταξη στη συμμαχία και επωφελούμενοι από τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.

"Η Φινλανδία πρέπει να αιτασει ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση", ανέφεραν οι δυο ηγέτες σε κοινή δήλωση. "Ελπίζουμε ότι τα εθνικά μέτρα που απαιτούνται ακόμα για τη λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθούν γρήγορα εντός των προσεχών ημερών".

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Μάριν αναμένεται να ανακοινώσει τη θέση του το Σάββατο, και εάν τα καταφέρει, η Φινλανδία ενδέχεται να ζητήσει ένταξη στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα.

Η Φινλανδία έχει περάσει μεγάλο μέρος της περιόδου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προσπαθώντας να επιτύχει πολιτική ισορροπία μεταξύ ανατολής και δύσης, αλλά ο πόλεμος της Μόσχας στην Ουκρανία προκάλεσε μια θεμελιώδη αλλαγή στη γεωπολιτική σκέψη της χώρας.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει παρόμοια επανεξέταση στη Σουηδία, οι ηγέτες της οποίας αναμένεται επίσης να τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ τις προσεχείς ημέρες.

#ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ #ΝΑΤΟ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/UYldJjW
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη